Astăzi s-a mai derulat un episod din lupta pentru pensiile speciale care se dă între magistrați și guvernul condus de Ilie Bolojan. Bătălia tinde să capete proporții epice.
Reamintim că Ilie Bolojan a anunțat că până la finalul lunii iulie va propune modalitatea în care va fi reglementată creșterea vârstei de pensionare a magistraților și modul în care vor fi reduse pensiile speciale.
Magistrații apără pensiile speciale de 20.000 lei. Nu suntem prvilegiați. Se ascute lupta cu Bolojan.
Al doilea pachet de măsuri ale austerității, care privesc pensiile speciale, va fi gata în câteva săptămâni.
Detalii în link de mai jos:
Citeșțte și: Bolojan anunţă data când va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât vor ajunge?
În România sunt 5.800 de magistrați pensionari care au între 20.000 și 25.000 de lei pensie.
În acest moment, în Parlament există un proiect de lege care ridică vârsta de pensionare a magistraților la 65 de ani și taie pensiile speciale cu 15%. Sursele noastre spun că Bolojan vrea ca procentul să fie mai mare pentru tăierea pensiilor speciale - undeva la 20-30%.
Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat puternic. Săptămâna trecută l-a acuzat pe Nicușor Dan că blochează pensionarea magistraților. Nicușor Dan trebuie să semneze deciziile de pensionare acordate de CSM. De o lună nu a făcut acest lucru.
Strategie sau joc al nervilor?
Detalii, în link de mai jos:
Citește și: Nicușor Dan a blocat accesul a 30 de magistrați la pensii de 25.000 lei. Bolojan vrea tăierea lor
CSM acuză că Bolojan e inflexibil pe pensiile magistraților
Într-un demers extrem de rar, președinta CSM, Elena Costache, a acordat un amplu interviu tocmai despre pensiile speciale și pensionarea magistraților. Costache a recunoscut că a avut un dialog cu premierul Bolojan fără ca acesta să își fi schimbat opiniile.
Costache a susținut că magistrații nu sunt o castă privilegiată, iar tema pensiilor speciale este doar un instrument folosit de politicieni în momente politice delicate.
Costache a susținut că pensiile speciale sunt corecte deoarece magistrații au numerose limitări și incompatibilități.
Șefa CSM a lăsat să se înțeleagă că va lupta până la capăt pentru ca pensiile speciale să nu fie reduse.
Ea a spus că, dacă va crește vârsta de pensionare și se va umbla la pensiile speciale, va urma o plecare masivă a judecătorilor din magistratură. Desigur, pentru a nu pierde privilegiile la care guvernul Bolojan vrea să umble.
Șef CSM: Tăierea pensiilor speciale va duce la o epurare a magistraților
„Am încercat să explicăm în felul următor creșterea vârstei de pensionare. Da, în decembrie 2023, când a fost adoptată Legea 282/2023, când prin acea lege, o repet, că poate nu toată lumea știe, s-a procedat la o creștere etapizată, conform cerințelor tuturor documentelor internaționale, conform cerințelor acreditate împreună cu Comisia Europeană. Da, la 60 de ani, creștere etapizată.
Cel puțin așa au decurs discuțiile cu domnul prim-ministru de săptămâna trecută, că se dorește o trecere bruscă la 65 de ani și am încercat să explicăm care sunt consecințele...”
Șefa CSM spune că urmarea va fi un exod masiv al judecătorilor care, azi, sunt în număr de 4.401.
Bătălia pe pensiile speciale,decisă la CCR
„O creștere bruscă a vârstei de pensionare direct la 65 de ani, peste noapte, înseamnă o depopulare, o epurare a sistemului de justiție.”.
660 de judecători au condițiile de pensionare și pot pleca din sistem. Șefa CSM spune că tăierea pensiilor speciale și creșterea vârstei de pensionare i-ar putea determina pe aceștia să se pensioneze rapid.
„La Înalta Curte, din 109 judecători care activează acum la instanța supremă, 83 îndeplinesc condițiile de pensionare”. Sursa AICI
Șefa CSM spune că subiectul pensiilor speciale e unul fals. „Mi-e teamă că, pornind de la necesitatea luării unor măsuri draconice sau drastice de reducere a deficitului bugetar, să satisfacem, de fapt, dorința publicului larg de a vedea justiția vătămată în drepturile ei... Noi nu suntem o castă închisă, noi nu suntem plini de privilegii”.
Președintele CSM a lăsat să se înțeleagă că, de la discuția cu premierul Bolojan, fiecare a plecat tot cu ideile lui.
Chiar dacă va reglementa chestiunea pensiilor speciale, Bolojan mai are un hop: contestarea la CCR pe care CSM a și anunțat-o.