Guvernul,anunț pentru pensionari: în ce condiții ar putea crește vârsta de pensionare. De ce depinde

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.12.2023 - 18:46
Legea pensiilor a scos la iveală faptul că speranța de viața a românilor este sub media europeană Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Legea pensiilor a scos la iveală faptul că speranța de viața a românilor este sub media europeană, conform datelor Ministerului Muncii.

SHARE

Legea pensiilor a scos la iveală faptul că speranța de viață a românilor este sub media europeană. În România este „aproape zero”.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu” a fost întrebată, la Prima TV, de ce a „omorât” speranţa de viaţă a românilor, în contextul în care declarase, pentru Alba24, referindu-se la creşterea vârstei de pensionare, că probabilitatea ca speranţa de viaţă să crească în România este „aproape zero”.

„Noi n-am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanţia că vârsta de pensionare a românilor nu va creşte fiindcă aceasta este corelată cu speranţa de viaţă”, a declarat ministrul Muncii la Prima TV, relatează News.ro.

„În fapt, n-am omorât pe nimeni. Ba din contră, am avut grijă de români.

Dacă unii, atunci când au scris PNRR, au tatonat ideea că vârsta de pensionare în România trebuie să crească până la 70 de ani, noi n-am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanţia că vârsta de pensionare a românilor nu va creşte fiindcă aceasta este corelată cu speranţa de viaţă. 

Prin urmare, nu va putea creşte vârsta de pensionare ad-hoc fiindcă din datele pe care noi le-am analizat nu se întrevede situaţia în care speranţa de viaţă să se îmbunătăţească semnificativ până în 2050”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Guvernul, anunț pentru pensionari: în ce condiții ar putea crește vârsta de pensionare. De ce depinde?

Conform datelor transmise la nivel european, speranța de viață din România este cea mai mică.

„Toate datele pe care noi am lucrat pentru a finaliza legea pensiilor, fireşte, sunt de la Institutul Naţional de Statistică.

Din păcate, în România speranţa de viaţă este sub media europeană, care este undeva la 80 de ani. 

În România, avem o speranţă de viaţă mai scăzută la bărbaţi – 71 de ani şi 9 luni – şi o speranţă de viaţă mai ridicată la femei – aproximativ 79 de ani.

Citește și: Pensionarii cer ca sâmbătele muncite să se adune la anii de vechime. Ce zice noua lege a pensiilor?

În medie, o speranţă de viaţă de aproximativ 75 de ani. Suntem sub media europeană. Sigur că noi ne dorim o îmbunătăţire a speranţei de viaţă.

De altfel, de fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am avut guvernări care s-au simţit în viaţa românilor.

Noi nu am fost guverne Ciomu, care au tăiat de la toate categoriile sociale. 

Noi, de fiecare dată, am avut guvernări care s-au simţit în veniturile românilor. Am avut guvernări care au adus creştere, inclusiv pe calitatea vieţii românilor. Şi asta facem şi acum.

Citește și: Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu?

Noi nu suntem un guvern care taie, suntem un guvern pentru care nu austeritatea este regula, ci creşterea este regula”, a conchis ministrul Muncii.

Întrebată fiind dacă în noua Lege a pensiilor este stipulată creșterea vârstei de pensionare, ministrul Muncii a răspuns:

„În primul rând trebuie să ştiţi că aceasta este o garanţie că vârsta de pensionare în România nu va creşte arbitrar, ad-hoc, în funcţie de guvernele care vor fi la guvernare.

Citește și: Ce controale medicale se introduc pentru șoferii aflați la pensie ? UE a înaintat propunerile

Deci aţi văzut că am introdus în lege un articol care prevede că vârsta de pensionare nu va putea creşte decât dacă creşte în mod semnificativ speranţa de viaţă.

Probabilitatea asta, din păcate pentru noi, este aproape zero. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va creşte.”, a conschis ministrul Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te