Pensiile au fost recalculate la 1 septembrie 2024 când pensionarii au avut pare de o creștere medie de 520 de lei. E drept că pensiile nu au mai crescut cu 12% la 1 ianuarie 2025, indexarea fiind anulată.
Citește și: 3.600 lei în plus la pensie în luna mai pentru un pensionar cu 31 ani munciți. Sunt mii de cazuri
Legea pensiilor, modificată. Se dau bani mai mulți pentru 100.000 pensionari. „Vrem tratament egal”
Pensionarii au mai beneficiat de anumite lucruri imediat după marea recalculare din toamna anului trecut. Pragul de impozitare a crescut de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Se impozitează pensiile care trec de 3.000 de lei cu 10% din diferența dintre valoarea pensiei și acest prag.
Citește și: Câți bani se vor da în plus pensie în 2025? Ministrul Muncii anunță ce buget are pentru creșteri
O foarte importantă lege a trecut la inițiativa ministrului muncii. Ea prevede că pensionarii nu vor trebui să dea bani înapoi dacă au primit pensii mai mari în urma unor calcule. Asta dacă greșeala aparține casei de pensii.
Newsweek a scris despre acest subiect în mai multe rânduri.
Citește și: Pensionarii rămân cu bani mai mulți la pensie. S-a dat Ordinul care taie debitele dintr-o semnătură
Casa de Pensii nu mai cere bani înapoi pensionarilor
Prevederea de mai sus nu se aplică tuturor pensionarilor. Pensionarii militari au cerut să li se aplice același tatament ca și pensionarilor „civili”.
Pensionarii militari au cerut să li se aplice și lor „reglementare care vizează nerecuperarea debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina beneficiarilor sistemului pensiilor militare de stat, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie care au drept cauză culpa instituțiilor statului, care prin utilizarea unor date eronate sau neconforme realității, au generat stabilirea eronată a cuantumului pensiei”, arată Europol.
Altfel zis, dacă o casă de pensii a MAI a dat unui pensionar militar din greșeală o pensie mai mare decât a contribuit, acel pensionar să nu mai dea înapoi diferențele de pensie.
Ei cer ca „regimul juridic aplicabil recuperării debitelor reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie în cazul beneficiarilor pensiilor militare de stat să fie același cu cel al beneficiarilor pensiilor din sistemul public de pensii”.
Citește și: Cum vor crește pensiile, în 2025, în funcție de cine devine președinte? Care candidat le va îngheța?
Pensiile militare, tăiate la CCR
Reamintim că pensiile militare ar fi trebuit să crească, potrivit unui proiect de lege al guvernului. Ele au fost contestate la CCR care a declarat proiectul neconstituțional. Din păcate, CCR nu a motivat nici azi decizia. În lipsa acesteia, nu se poate da un alt proiect de lege pentru creșterea pensiilor militare.
Citește și: CCR blochează iar creșterea pensiilor militare. Pensiile speciale de 25.000 lei, protejate în Senat
Pensiile militare nu au crescut la marea recalculare.