Guvernul a decis să impună plata asigurărilor de sănătate - CASS - și la pensionari. Astfel, toți pensionarii cu pensie mai mare de 3.000 de lei vor plăti CASS.
Citeşte şi: Bolojan forțează eliminarea pensiilor speciale de 20.000 - 25.000 lei vara aceasta. CSM reacție dură
Formula de calcul pentru CASS la pensie este foarte simplă. Este vorba de 10% din suma care depășește pragul de 3.000 de lei.
Încă o surpriză neplăcută după CASS la pensie. Contribuția, aplicată și persoanelor coasigurate
Newsweek a făcut o estimare a veniturilor tuturor pensionarilor și cât ar avea de plătit lună de lună la Sănătate.
Pensie de 3.500 de lei. Valoarea CASS = 50 lei. Valoare pensie diminuată = 3.450 lei
Pensie de 4.000 de lei. Valoarea CASS = 100 lei. Valoare pensie diminuată = 3.900 lei
Pensie de 5.000 de lei. Valoarea CASS = 200 lei. Valoare pensie diminuată = 4.800 lei
Pensie de 6.000 de lei. Valoarea CASS = 300 lei. Valoare pensie diminuată = 5.700 lei
Citește și: Care pensionari pierd 600 lei la pensie după aplicarea CASS? Ce bani ia statul în funcție de pensie?
Guvernul a decis să aplice CASS pensiilor de peste 3.000 de lei, dar și eliminarea scutirii de la plata CASS pentru coasiguraţi.
Reamintim că pot beneficia de calitatea de coasigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate: soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. Persoana angajată va solicita angajatorului declararea părinţilor/soţiei/soţului în categoria persoanelor coasigurate, prin intermediul declarației fiscale D112.
detalii AICI
CASS va fi aplicată și persoanelor coasigurate la sănătate
Soţul, soţia, părinţii fără venituri fiscalizate proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sunt încadraţi în Codul fiscal drept coasiguraţi şi sunt asiguraţi la sănătate fără plata contribuţiei, conform legislaţiei fiscale în vigoare. Circa 650.000 de oameni aveau statutul de coasiguraţi la sistemul asigurărilor de sănătate în 2023, conform datelor obţinute de Economica.net
Cum poți fi asigurat la sănătate dacă nu ai venituri?
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).
Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației.
(Exemplu de calcul contribuție datorată, dacă D212 se depune în luna martie: baza de calcul = 6 X 2.550 Rlei (valoarea salariului minim brut pe țară) = 15.300 lei x 10% (cota de contribuție) = 1.530 lei)