Guvernul recunoaște nereguli în procesul de recalcuare a pensiilor. Pensionarii, păgubiți de bani!

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.06.2024 - 15:04
Guvernul recunoaște nereguli în prcocesul de recalcuare a pensiilor. Pensionarii, păgubiți de bani! - Foto: Freepik

Guvernul recunoaște nereguli în prcocesul de recalcuare a pensiilor. Pensionarii, păgubiți de bani de către firmele care ar trebui să îi ajute să scoată adeverințele.

SHARE

Pensionarii care au ieșit la pensie înainte de 2001 trebuie să aducă o serie de adeverințe pentru perioadele în care au avut venituri nepermanente. 

Citește și: Casa de Pensii anunță cine ia pensie cu 1.200 lei mai mare la recalculare. „Vor mai fi 2 creșteri”

Guvernul recunoaște nereguli în procesul de recalcuare a pensiilor. Pensionarii, păgubiți de bani!

Altfel, aceste venituri nu li se iau în calcul la recalculare. Prin urmare, ei vor pierde bani buni la pensie. Pensionarii pot aduce aceste adeverințe până la 1 martie 2025.

Aceste adeverințe sunt greu de obținut deoarece unele firme s-au desființat, altele sunt în faliment sau nu au mai păstrat arhivele.

Citește și: Casa de Pensii arată DOCUMENTUL așteptat de 5.000.000 pensionari. Spune ce pensie iei la recalculare

Adeverințele trebuie depuse pentru calcularea veniturilor nepermanente. Aceste documente trebuie depuse doar de către românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2001. ceilalți nu au nevoei să depună nicio adeverință, dovadă etc.

Pentru a obține aceste adeverințe, pensionarii pot apela la anuite firme care să le obțină dovezile că au avut venituri nepermanente, precum sporuri, zile muncite în weekend sau noaptea, ore suplimentare etc.

Aceste firme s-au înțeles pentru a le lua pensionarilor sume mari de bani în schimbul acestor adeverințe.

Acest fapt a fost recunoscut de premierul Ciolacu.

„Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii”, a explicat Marcel Ciolacu.

Cum s-a produs furtul?

Consiliul Concurenței a anunțat că a declanșat o anchetă, deoarece firmele care au posibilitatea să obțină aceste adeverințe s-au înțeles să ceară pensionarilor sume mai de bani.

Investigația vizează o posibilă înțelegere pentru fixarea prețurilor de către firmele care păstrează în arhive documentele necesare recalculării pensiilor.

O serie de firme și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România.

Astfel, au fost efectuate inspectii inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA - Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL.

Citește și: Cum au fost pensionarii păcăliți să plătească sume uriașe pentru o pensie mai mare la recalculare?

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te