La Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap, din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș, o treime dintre oamenii internați erau ținuți „în niște cuști de aproximatix 2,5 metri înălțime, cu ramă metaliă și plexiglas, trei persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe, canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale, în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul”, arată activiștii de la Centrul de Resurse Juridice și Tonal, care i-au găsit astfel pe cei 30 de oameni aflați în centru, marți, în jurul orei 13.30.
Atenție, imagini cu puternic impact emoțional!
Activiștii mai atrag atenția și că „nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri”.
Și la Secția de Psihiatrie - Bărbați, din cadrul aceluiași spital, echipa de monitorizare a găsit condiții asemănătoare: „condiții insalubre, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă; situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate; dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare”.
Citește și: Dezbatere la MS în psihiatrie. Acuzație: Pintea nu știa de strategia din 2006. Ce cer ONG-urile
Unul din „beneficiarii” de la centrul din Sighetu Marmației, unitate aflată în subordinea Spitalului Municipal. Sursa: CRJ
Cele două ONG-uri le-au cerut ministrei Sănătății, Sorina Pintea, șefului Consiliului de Monitorizare, Avocatului Poporului, șefului CJ Maramureș și șefei Direcției de Asistență Socială să vină la Spitalul Municipal Sighetu Marmației și să ia măsuri.
Citește și: UPDATE „Apărătorul” persoanelor cu dizabilități câștigă peste 8.000 de lei pe lună
„Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre”, spun ONG-urile în comunicatul remis redacției.
Imaginile publicate de cele două ONG-urile vin la doar câteva săptămâni după o altă tragedie, petrecută la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, unde un pacient în sevraj etilic a omorât cinci bolnavi și a rănit alți opt. Deși fusese internat cu ambulanța, internarea a fost considerată voluntară, iar pacientul a fost pus în același pat cu un alt bărbat. Potrivit declarațiilor pacientului, care este cercetat pentru omor, a avut halucinații și i s-a părut că oamenii erau păpuși.
Citește și: Crimele de la Săpoca, o tragedie anunțată
Newsweek România a solicitat puncte de vedere Spitalului Municipal Sighetu Marmației, DGASPC Maramureș, CJ Maramureș, precum și Avocatului Poporului și Consiliului de Monitorizare.
Oameni legați la un centru pentru persoane cu handicap din Sighetu Marmației. FOTO: CRJ