Pensiile militare nu au fost recalculate la 1 septembrie. La 1 septembrie 4.700.000 de pensii contributive au crescut. 4.000.000 dintre aceste pensii au crescut cu 520 de lei în medie.
Două decizii capitale legate de pensie militare. Care pensionari pierd bani? Decizii definitive
Pensiile militare au făcut obiectul unei legi separate dată de guvern în toamna anului trecut. Legea prevedea creșterea pensiilor militare astfel:
„Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”.
Pe larg în LINK de mai jos:
Citește și: CCR decide dacă cresc pensiile militare. Cu ce sume de bani pot creşte?
Avocatul Poporului a atacat proiectul de lege la CCR care l-a declarat neconstituțional. CCR a respins creșterea pensiilor militare arătând că guvernul nu a explicat clar de unde ia banii:
„Curtea observă că, în punctul său de vedere, Guvernul indică impactul bugetar al măsurilor preconizate în cuprinsul propunerii legislative supuse dezbaterii, respectiv (exprimate lunar): actualizarea soldei de grad - 130 milioane lei, actualizarea soldei de funcţie - 240 milioane lei, ceea ce înseamnă un impact bugetar total de 370 milioane lei/lună.
Curtea reţine cu privire la impactul bugetar estimat că propunerea legislativă a fost adoptată de cele două Camere într-o redactare diferită faţă de forma iniţiatorului care a fost avută în vedere la elaborarea punctului de vedere al Guvernului, în sensul că actualizarea nu mai priveşte toate pensiile militare, ci numai pe cele aflate în plată la data intrării în vigoare a legii analizate...”, arată CCR.
Motivarea completă a CCR este mai jos:
Citește și: DOCUMENT CCR a motivat de ce a refuzat creșterea pensiilor militare cu sute de lei. Guvernul vinovat
O primă propunere de creștere a pensiilor militare, aviz negativ
Newsweek a arătat că, în acest moment, sunt două propuneri legislative în Parlament de creștere a pensiilor militare.
Detalii mai jos: Veste bună de la CCR pentru pensiile militare. Se deschide calea pentru creșterea lor din toamnă
Una dintre propuneri prevedea că „pensiile militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de funcţie, solda de grad, indemnizaţia de comandă şi celelalte elemente salariale ale personalului în activitate din instituțiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, proporţional cu funcţia, gradul, vechimea şi celelalte elemente avute în vedere la stabilirea pensiei”.
Consiliul Fiscal a vizat negativ propunerea. Argumentul „Proiectul este neclar, întrucât, din actuala redactare, nu reiese în mod evident dacă textul se referă atât la pensiile aflate deja în plată, cât și la pensiile ce vor fi stabilite ulterior intrării în vigoare a prezentei norme....
În acest fel se afectează „pe de o parte, claritatea și predictibilitatea normei și, pe de alta parte, generând o posibilă discriminare intre beneficiarii pensiei militare de stat în plata și cei ale căror drepturi la pensie vor fi stabilite în viitor, cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Constituție”.
CCR respinge o recalculare a pensiilor militare
CCR a declarat că recalcularea prevăzută de legea 223/2015 este constituțională. Cei care au ridicat exepția de neconstituționalitate au spus că recalcularea pensiilor stabilită înainte de intratrea în vigoare a legii 233/2015 ar fi dezavantajoasă și ar încălca drepturi câștigate pe baza unor legi anterioare.
„Pensia calculată potrivit Legii nr. 263/2010 este mult mai favorabilă decât pensia calculată potrivit noii legi a pensiilor militare, respectiv Legea nr. 223/2015. Solicită Curții Constituționale să statueze că militarii și polițiștii au dreptul să opteze pentru pensia prevăzută de legea pe care ei o consideră mai favorabilă, fie pensia contributivă din 2010-2015, fie pensia de serviciu, fie pensia de serviciu anterior stabilită potrivit celor două legi precedente de reglementare a pensiilor de serviciu”, arătau contestatari. decizia este AICI
CCR a respins ca neîntemeitaă cererea de mai sus.