Din teatrele de operaţii din Afganistan direct în biserică. Un jandarm din Harghita a devenit preot

DE Bianca Iosef | 06.01.2023 - 15:17
Jandarmi- Foto: FACEBOOK

Un jadarm harghitean, veteran în teatrele de operaţii, a devenit, vineri, preot, acesta fiind hirotonit la Catedrala Episcopală "Sfântul Ierarh Nicolae şi Acoperământul Maicii Domnului" din Miercurea-Ciuc, în timpul slujbei de Bobotează

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Potrivit unei informări a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, este vorba de locotenent-colonel Viorel Apalaghiei, fiind pentru prima dată când un jandarm din judeţ devine preot.

Slujba de hirotonie a fost oficiată de episcopal Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, împreună cu un sobor de preoţi.

Citește și: Aproximativ 4 milioane de persoane au tranzitat frontierele României în perioada sărbătorilor

"De Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei a săvârşit hirotonirea întru preot a primului jandarm din judeţul Harghita într-o preoţie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în faţa a numeroşi credincioşi prezenţi în biserică. Preasfinţitul Părinte Andrei l-a felicitat pe noul preot hirotonit şi a adus mulţumiri bunului Dumnezeu pentru darul pe care Eparhia de Harghita l-a primit, de a mai avea încă un lucrător în voia Domnului", se arată în informarea transmisă de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Harghita, plutonierul adjutant şef Gheorghe Suciu.

Citește și: Nicușor Dan: 1 milion de euro pentru procesul de extindere a Sistemului de Semaforizare Inteligent

Sursa citată a mai precizat că la slujba de hirotonie au participat, pe lângă familia şi prietenii locotenent-colonelului Viorel Apalaghiei şi colegii săi jandarmi, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, colonel Iamandi Dan, precum şi profesorii săi de teologie.

În informarea IJJ Harghita se menţionează că preotul şi ofiţerul de jandarmi, Viorel Apalaghiei, s-a născut în municipiul Miercurea Ciuc, în toamna anului 1980 şi, de de-a lungul timpului, pe lângă pregătirea şi formarea sa ca jandarm, a ales să urmeze şi studii în domeniul teologiei.

Aceeaşi sursă precizează că preotul-jandarm a participat, de-a lungul timpului, la misiuni internaţionale în teatrele de operaţii din Afganistan.

"A făcut parte din primul contingent de jandarmi detaşaţi în cadrul Misiunii N.A.T.O. Training Mission în anul 2011, participând mai apoi şi la Misiunea NTM-A şi ISAF/SOF din Afghanistan, în anul 2014. A participat şi la cursul EUPST II (Antrenamentul Serviciilor de Poliţie din Uniunea Europeană), ce s-a desfăşurat în localitatea Linares, Spania şi în cadrul celui mai amplu exerciţiu de stat major cu forţe în teren - Carpathians Blueshield. Ofiţerul este absolvent la Facultăţii de Teologie 'Sfântul Andrei Şaguna' Sibiu", precizează sursa citată.

Acesta a fost recompensat de nenumărate ori de către comanda IJJ, fiind decorat şi de Jandarmeria Română cu Emblema de Merit "În slujba Păcii"- clasa a II-a, dar având şi calitatea de veteran din teatrele de operaţii.

Viorel Apalaghiei va fi, în paralel, atât preot cât şi ofiţer de jandarmi, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te