Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.11.2024 - 20:26
Decizie radicală pentru pensie militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar putea să crească - Foto: Freepik
Decizie radicală pentru pensie militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar putea să crească - Foto: Freepik

Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească, dar asta doar după ce vor avea loc miai multe runde de discuții.

SHARE

Pensiile militare sunt singurele care nu au fost recalculate la 1 septembrie. În medie, pensia a crescut cu puțin sub 600 de lei, pentru 4.000.000 de pensionari. 

Singurul beneficiu avut de pensionarii militari a fost creșterea pragului de impozitare de la 2.000 la 3.000 de lei. Ulterior, subiectul creșterii pensiilor militare a fost speculat de către factorul politic care a lăsat această categorie fără nicio creștere. 

Până ieri când premierul anunța că va organiza o ședință prin care se va da o Ordonanță de Urgență pentru a crește veniturile militarilor care s-au pensionat. 

Decizie radicală pentru pensiile militarilor și rezerviștilor. S-a stabilit când ar urma să crească

Astăzi situația s-a schimbat în sensul că o eventuală majorare a pensiilor militare ar duce la o presiune și mai mare asupra bugetului împovărat de datorii. 

La toate acestea se adaugă și situația incertă din punct de vedere politic în care se află România, cu un Guvern a cărui zile sunt numărate.

Cel mai probabil, militarii vor primi bani mai mulți la pensie peste două luni când situația politică va fi clarificată.

Citește și: Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului

„Pensiile militarilor sunt o prioritate. O să fac o ședință la Guvern, după care o să vorbesc cu domnul Bolojan, cu ministrul de Finanțe, ministrul Apărării și de Interne pentru că este total incorect că militarii au fost atrași dintr-un interes electoral într-o dispută în ceea ce privesc pensiile lor. 

Cred că e de datoria mea să nu plec din funcția de prim-ministru până nu voi da o Ordonanță de Urgență ca să clarific acest lucru care a ajuns în acest moment la CCR. 

O să dăm o Ordonanță și să închidem un drept al unor oameni care au slujit țara”, a declarat Marcel Ciolacu. 

Lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal când a fost elaborat un proiect care prevedea o modalitate de creștere a pensiilor militare. Doar că legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, iar creșterile au fost amânate.

Citește și: Pensiile militarilor vor crește. Când vor primi drepturile pensionarii din Apărare și rezerviștii?

Pensiile militarilor: ce s-a decis în coaliție

Premierul Cioalcu a avut discuția cu noul președinte PNL, Ilie Bolojan. Lucrurile par că nu se vor rezolva chiar atât de repede, premierul având nevoie de un rând de discuții cu cei implicați.

„În ceea ce priveşte pensiile militare, premierul Ciolacu m-a informat că va avea un dialog cu reprezentanţii celor care sunt în rezervă şi că va propune un grup de lucru pe această chestiune pentru a analiza impactul financiar, condiţiile, în aşa fel încât într-o formă sau alta să se reglementeze această chestiune”, a adăugat Bolojan.

Ilie Bolojan a spus că problema pensiilor militare ”nu trebuie aruncată dintr-o parte în alta”.

”Nu sunt premier, nu sunt ministru în Guvern. E o situaţie, vă daţi seama, în care la PNL într-o zi s-a schimbat destul de mult. Ne trebuie câteva zile să ne adaptăm, dar, dacă se va pune această problemă într-adevăr, trebuie analizată şi, dacă este posibil, trebuie rezolvată, dacă nu, nu trebuie să dai vina, să arunci problema dintr-o parte în alta, cred că trebuie discutat cu toţii românii corect şi cinstit şi e mult mai corect să spui unei categorii 'asta se poate şi uite e foarte bine sau nu se poate de ce', dar întotdeauna trebuie să ai grijă să nu creezi inechităţi şi cred că s-a creat o formă de inechitate faţă de alte decizii din zona pensiilor”, a adăugat liderul interimar al PNL.

După declarațiile premierului, acesta are nevoie de consultări, în final, și abia apoi va elabora o nouă propunere legislativă. Deci, va mai trece ceva timp până la creșterea pensiilor militare.

Cum ar trebui să crească pensiile militare?

Legea care a fost contestată de Avocatul Poporului și este blocată la CCR spune că (Documentul este mai jos de la pagina 18):

 

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te