Cum vor primi bugetarii vouchere de vancață anul acesta? Valoarea a crescut cu 150 de lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 13.03.2024 - 17:52
Cum vor primi bugetarii vouchere de vancață anul acesta? Bugetul a fost majorat cu 150 de lei Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni, 11 martie, un proiect de lege prin care se instituie posibilitatea de a se emite şi utiliza bilete de valoare şi vouchere de vacanţă pe suport electronic virtual.

SHARE

Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni cu biletele de valoare.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum şi unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.

Cum vor primi bugetarii vouchere de vancață anul acesta? Bugetul a fost majorat cu 150 de lei

„La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”, stipulează proiectul.

Citește și: Cu ce sumă va crește valoarea voucherelor de vacanță din 2024? Care „bugetari” nu le mai primesc?

Potrivit acestui act normativ, voucherul de vacanţă este atât cel emis pe suport de hârtie, cât şi voucherul de vacanţă pe suport electronic.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Vouchere de vacanţă 2024

Acest beneficiu suplimentar nu-l vor primi toţi bugetarii în acest an. Potrivit legii 296/2023, începând cu anul 2024, de voucherele de vacanţă vor avea parte doar anumiţi angajați, care nu depăşesc plafonul stabilit de ordonanţa trenuleţ, scrie RTV.

Citește și: Val de angajări la stat, înainte de „austeritatea” promisă de Ciolacu. 3 posturi, la Cancelaria sa

Această măsură va fi menținută cel puțin până în 2026. Astfel, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.600 de lei, în loc de 1.450 de lei, cum s-au acordat până acum conform cu OUG nr.8/2009.

Senatul României a adoptat propunerea prin care și angajații din mediul privat vor beneficia de voucherele de vacanță la fel cu cei de la stat.

Aşadar, peste 4 milioane de angajați din mediul privat ar urma să beneficieze de voucherele de vacanță. Acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat ar putea reduce în mod indirect și fiscalitatea muncii, spune economiştii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te