Care români vor fi plătiți dublu de 1 Mai sau de Paște? Angajatorii sunt obligați prin lege

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 16.04.2024 - 16:36
Românii vor fi plătiți dacaă muncesc în minivacanța de Paște Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mulți români nu vor avea parte de minivacanța de Paște, însă ei vor avea beneficii. Legea îi obligă pe angajatori să le dea zile libere sau bani. Iată cine sunt angajații care nu pot să își ia liber în această minivacanță.

SHARE

Mai este puțin până la zilele libere de la începutul lunii mai. Guvernul a decis să fie liberă ziua de 2 mai pentru ca românii să poată face punte între 1 Mai și Vinerea Mare.

Însă sunt angajați care nu-și pot lua liber în aceste zile și nici de Paște. Statul le oferă bani pentru aceste zile. Cei care vor lucra în aceste zile vor încasa spor de 100% pentru orele în care muncesc. 

Cum vor fi plătiți românii care muncesc în minivacanța de Paște? Angajatorii sunt obligați prin lege

Salariații care vor lucra anul acesta în minivacanța de 1 Mai sau de Paște vor primi sporuri sau vor avea zile libere. Este vorba despre cei care lucrează în domeniile în care activitatea nu poate fi întreruptă. 

În Codul Muncii sunt mai multe scheme de compensare din partea angajatorului, printre care și un spor de 100% în cazul în care salariaților nu li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Iată ce spune legea

Art. 139. din Codul Muncii spune că pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii se acorda în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

Aceste zilel libere, în cazul persoanelor aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acorda de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care precedă și/sau care succeda zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Cine lucrează de sărbători

Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare şi pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

Astfel, în domeniile în care activitatea nu poate fi întrerupă datorita caracterului procesului de producție sau specificului activității, salariaților și se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. 

În cazul in care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestata în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, mai arată legea

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te