Cum îţi măreşti viteza conexiunii de Internet. Există câteva şmecherii atât de simple!

DE Alexandru Pop | Actualizat: 07.03.2023 - 10:56
Cum îţi măreşti viteza conexiunii de Internet. Exkistă câteva şmecherii atât de simple! - Foto: Flickr/Richard Patterson

Una din cele mai frustrante experiențe ale timpului nostru e încercarea de a încărca o pagină în browser și de a vedea că durează o veșnicie să se încarce sau că un mesaj de eroare apare direct pe ecran. Cum de mai e posibil acest lucru, când există fast web?

SHARE

Vă puteți întreba, când aţi optat pentru o lățime de bandă generoasă, care ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru toate nevoile dv., ce se întâmplă.

Cum îţi măreşti viteza Internetului

Un router folosește unde radio cu rază scurtă de acțiune, pentru a transmite fără fir conexiunea la Internet a casei tale.

Principalul său avantaj este că permite conectarea simultană a mai multor dispozitive de diferite tipuri, precum telefonul mobil, computerul și televizorul, toate fără cabluri.

Există însă un dezavantaj: pe măsură ce ne îndepărtăm de router, semnalul începe să slăbească, conform El Pais.

Citeşte şi: „Seduceau” oamenii pe Internet și le promiteau dublarea sumei în 72 de ore. Din criptomonede

Reţeaua generată de un router Wi-Fi oferă conectivitate pe rază scurtă, astfel încât routerul și dispozitivul trebuie să fie relativ aproape, dacă doriți să atingeți viteza contractată teoretică.

Există însă și alți factori, în afară de distanță, care influențează viteza conexiunii: interferența cu alte dispozitive, barierele fizice și chiar vârsta routerului.

O poziție strategică, fără bariere

Aceasta este cea mai simplă și eficientă măsură: încercați să plasați routerul în cea mai centrală poziție a casei (sau lângă dispozitivele care se conectează cel mai mult) și cât mai sus posibil. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, deoarece dispozitivul este de obicei conectat în punctul în care cablul de bandă largă intră în casă; dar, în măsura în care este fezabil, va îmbunătăți foarte mult calitatea conexiunii.

Citeşte şi: Chatboții Bing, Bard și ChatGPT, de inteligenţă artificială, rescriu funcţionarea Internetului

„În mod ideal, ar trebui să fie în locul în care este cel mai folosit, cum ar fi camera de zi”, a explicat un reprezentant al producătorului AVM la EL PAÍS și a adăugat un alt sfat valoros:

„Asigurați-vă că routerul nu este ascuns în un dulap." Calitatea semnalului are de suferit în punctele cele mai îndepărtate.

Oprirea și pornirea din nou

Dacă contactați furnizorul dv. de internet pentru că aveți probleme cu conexiunea, una dintre primele măsuri pe care le va sugera asistența tehnică este să opriți și să reporniți totul.

Gândiți-vă la router ca la un computer care trebuie repornit ocazional, pentru a elimina erorile și a rezolva problemele de performanță.

Chiar dacă aceasta nu este o soluție unică pentru fiecare problemă posibilă de conexiune wireless, funcționează în anumite cazuri.

Experții recomandă să așteptați zece secunde după ce îl opriți, înainte de al reporni. Faceți același lucru cu modemul, dacă aveți unul separat.

Dual-band și actualizarea firmware

Wi-Fi este ca o autostradă care devine saturată dacă există mult trafic. Atunci când mai multe dispozitive sunt conectate în același timp, viteza și calitatea conexiunii pot avea de suferit.

Routerele cu bandă dublă – care utilizează benzile de 2,4 și 5 GHz – permit redirecționarea traficului către cea mai mare bandă, pentru dispozitivele cu cea mai mare cerere, cum ar fi un computer sau o tabletă.

Unul dintre principalele avantaje ale benzii de 5 GHz este că are mai puține interferențe, în principal pentru că mai puține dispozitive o folosesc. În plus, banda de 5 GHz are un debit mai mare disponibil, care poate suporta un trafic de date mai mare.

Un alt sfat pe care producătorii îl dau întotdeauna este să vă asigurați că utilizați cea mai recentă versiune a firmware-ului routerului, nu doar pentru o funcționare mai bună, ci și pentru securitate.

Amplificatoare de semnal cu plasă

Uneori, toate soluțiile sugerate mai sus nu sunt suficiente pentru a crește calitatea conexiunii wireless, mai ales dacă casa este mare sau are mulți pereți sau obstacole. Dacă acesta este cazul, cel mai bine este să instalați o rețea mesh.

Acest tip de rețea pornește de la o stație de bază, care înlocuiește routerul și se conectează direct la modem, împreună cu una sau mai multe stații la distanță.

Avantajul acestei infrastructuri wireless este că conexiunea Wi-Fi este gestionată inteligent, pe baza diverșilor factori, precum distanța, numărul de dispozitive conectate, calitatea semnalului și nu numai, făcând conexiunea mai stabilă.

Utilizați o conexiune prin cablu

Ori de câte ori este posibil, este recomandabil să amplasați prize de rețea ethernet oriunde va exista un dispozitiv conectat permanent, cum ar fi un televizor, o consolă de jocuri sau un computer desktop.

Acest tip de conexiune, pe lângă faptul că este mult mai rapidă, este mai stabilă.

Un avantaj suplimentar al conectării mai multor dispozitive prin cablu este că aceasta reduce numărul de dispozitive conectate prin Wi-Fi, atenuând astfel potențiala congestie wireless.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te