Cum ar putea rămâne fără o parte din pensie peste 1 milion de români. Pe ce se duce contribuţia lor

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.11.2023 - 15:37
Cum ar putea rămâne fără o parte din pensie peste 1 milion de români - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Cum ar putea rămâne fără o parte din pensie peste 1 milion de români - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Peste un milion dintre români ar putea să rămână fără o parte din pensie. O modificare legislativă, în proiectul noii legi a pensiilor, ar exclude definitiv din Pilonul II de pensii private obligatorii aproape un milion de liber-profesioniști.

SHARE

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage atenţia că vor fi afectaţi românii care au PFA, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale.

De asemenea, sunt vizaţi cei care sunt plătiţi pe drepturi de autor, funcționarii publici și managerii angajați care au un contract de mandat.

Cum ar putea rămâne fără o parte din pensie peste un milion de români

În articolul 35, aliniatul 2, din proiectul noii Legi a pensiilor, prevederea actuală, potrivit căreia la Pilonul II contribuie salariații și toți cei care plătesc CAS, este înlocuită.

Apare altă prevedere, care menține în sistem doar salariații, nu și pe cei asimilați salariaților. Este vorba despre profesiile liberale, contractele de mandat etc.

Modificarea legislativă este aparent minoră – înlocuirea unui „sau” cu un „și” – dar produce efecte dramatice, pentru aproape un milion de români și pentru Pilonul II, ca sistem.

Citeşte şi: Ciolacu: „Eu cred că Pilonul 2 nu trebuie desfiinţat, dar trebuie să dezvoltăm asigurările private”

Schimbarea legislativă este prezentă doar la aliniatul 2, care se referă la contribuţia virată Pilonului II, nu şi la aliniatul 1, care se referă la contribuţia virată la bugetul public de pensii (Pilonul I).

APAPR face "apel public la Ministerul Muncii, Guvern și Parlamentul României să mențină în proiectul Legii pensiilor prevederea care este în vigoare în prezent (art. 39, alin. (2), din Legea 263/2010), fără să afecteze dreptul românilor de a contribui la Pilonul II de pensii private".

Acesta a avut rezultate excelente, în primii 15 ani de funcționare, conform APAPR. Pilonul II de pensii private obligatorii, după 15 ani, are 8,1 milioane participanţi, 117 miliarde de lei acumulaţi şi plăţi de 1,7 miliarde de lei la beneficiari, conform bursa.ro.

Citeşte şi: Pensiile din pilonul 1 și pilonul 2 nu vor putea asigura un trai decent, avertizează experții

Se bazează pe o contribuţie individuală lunară de 3,75% din venitul brut al fiecărui contribuabil. Fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, cu investiţii de 6 miliarde de euro.

Au 15% din capitalizarea bursieră şi asigură între 13% şi 17% din lichiditate. Au fost cele care au asigurat listarea Hidroelectrica la Bursă.

Trei piloane

România are un sistem de pensii format din trei piloane. Pilonul I de pensii de stat este o schemă Pozi (ca peste tot în lume), al cărei deficit se va mări în anii ce urmează.

Se bazează pe faptul că contribuabilii de acum cotizează pentru pensionarii de acum şi sea bazează pe faptul că, atunci când vor fi pensionari, cei ce munci atunci vor contribui la rândul lor.

Pilonul II (pensii private obligatorii) se bazează pe virarea a 3.75% din venitul lor brut la firmele de administrare de pensii. Acestea le pun banii în conturi dedicate.

O parte dintre banii adunaţi sunt investiţi, iar o parte din profit revine în contul lor, înmulţind banii. Pilonul III (pensii private facultative) se bazează pe acelaşi principiu, numai că nu eşti obligat să cotizezi şi prima lunară este mai mare.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te