Cu câți bani cresc tichetele de masă începând chiar din octombrie? Guvernul și-a dat acordul

DE Alexandra Lupascu | 11.09.2024 - 18:11
Cu câți bani cresc tichetele de masă începând chiar din octombrie? Guvernul și-a dat acordul Foto: Monitorul Expresss (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cu câți bani cresc tichetele de masă începând chiar din octombrie? Guvernul și-a dat acordul Foto: Monitorul Expresss (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cu câți bani cresc tichetele de masă începând chiar din octombrie? Guvernul și-a dat acordul pentru un plafon maxim care ar trebui să fie pentru plata acestora.

SHARE

Tichetele de masă au fost majorate odată cu creșterea inflației și a prețurilor la alimente, produse și servicii. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a stabilit un prag de care se va ține cont în următoarele luni. 

Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare și care au încheiat contracte de prestare a serviciilor reglementate de prezenta lege cu unitățile emitente de tichete de masă și trebuie să permită, în mod exclusiv, utilizarea tichetelor pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare, inclusiv pentru plata online a acestora.

Cu câți bani cresc tichetele de masă începând chiar din octombrie? Guvernul și-a dat acordul

„Pentru semestrul II al anului 2024, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă conform legii nu poate depăşi cuantumul de 40.04 lei”, scrie, mai exact, în proiectul de ordin al Ministerului Muncii.

Citește și: 400 lei în plus la salariu după adoptarea venitului minim european. Cine ia banii și din ce lună?

Această valoare se aplică și pentru primele ale anului 2025, inclusiv în februarie și martie.

Despre ele s-a vorbit și în momentul în care a crescut salariul minim pe economie.

„Tot din partea Finanțelor, vine o modificare a reglementărilor referitoare la aplicarea facilităților fiscale în cazul salariului minim. Contravaloarea tichetelor de masă, respectiv a indemnizației de hrană, acordate potrivit legii, sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.

Astfel, protejăm puterea de cumpărare a tuturor angajaților încadrați cu salariul minim pe economie”, declara Marcel Ciolacu odată cu creșterea salariului minim pe economie.

Citește și: 260 lei în plus la pensie după creșterea pragului de impozitare. Care pensionari iau acești bani?

Cum se dau tichetele de masă

 Tichetele de masă se acordă angajaților lunar, ca alocaţie individuală de hrană. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.

Cadrul legal pentru procedura de acordare a tichetelor de masă este stabilit prin intermediul Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaţilor de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul.

Unitățile emitente sunt unități autorizate de Ministerul Finanţelor Publice pentru a emite bilete de valoare. Prin urmare, dacă intenționezi să oferi angajaților tichete de masă, trebuie să închei un contract cu o unitate emitentă care este autorizată să emită aceste bonuri valorice și care este obligată, potrivit legii tichetelor de masă, să ia măsurile necesare pentru asigurarea circulaţiei biletelor de valoare în condiţii de siguranţă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te