COVID Șocant: persoane cu dizabilități din Dâmbovița, lăsate să moară în centre, fără spitalizare

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.08.2020 - 17:55
Centrul de la Țuicani-Moreni, unde 90 de rezidenți sunt in continuare infectați cu COVID-19, la două luni de la apariția primului caz în centru. FOTO: Dâmbovița News

16 adulți cu dizabilități, infectați cu coronavirus, au murit în focarele izbucnite în trei centre de protecție din județul Dâmbovița, conform unui răspuns al Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, pentru Newsweek România. Focarele sunt la Moreni - Țuicani, Bucșani și Găești.

SHARE

Este vorba despre focarele de la Moreni - Țuicani și Bucșani, la Găești fiind copii cu dizabilități și, conform datelor DSP, nu s-a înregistrat nici un deces. 

Întrebată de Newsweek România de ce rezidenții cu coronavirus nu sunt tratați în spitale și se preferă varianta îngrijirii în centre, DSP Dâmbovița a precizat că cei mai mulți rezidenți sunt asimptomatici, iar spitalele COVID erau pline. Nu este clar dacă aceeași rațiune a fost aplicată și pentru cei 16 rezidenți cu dizabilități care au murit - dacă aceștia au ajuns și la spital sau au fost tratați doar în centre. Newsweek România a trimis o nouă solicitare în acest sens către DSP Dâmbovița. 

Cele trei focare de coronavirus izbucnite în centrele pentru persoane cu dizabilități din Dâmbovița nu sunt închise nici acum, la circa două luni de la izbucnirea epidemiei, conform unui răspuns al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița, la solicitarea Newsweek România.

În centrele din Moreni-Țuicani, Bucșani și Găești, 16 adulți cu dizabilități, infectați cu coronavirus, au murit, iar 197 de rezidenți și 89 de angajați mai sunt infectați cu coronavirus, precizează DSP Dâmbovița, într-un răspuns transmis vineri Newsweek România.

În centrul din Găești, primele cazuri de coronavirus au apărut în 19 iunie, iar în centrul din Moreni-Țuicani, în 22 iunie. De la declanșarea focarelor, în total, au fost infectați cu coronavirus 267 de rezidenți, dintre care 31 de copii cu dizabilități.

În ceea ce privește cele 16 decese înregistrate în centre în această perioadă, DSP Dâmbovița nu precizează în care din cele trei centre s-au produs, dar la Găești sunt îngrijiți copii cu dizabilități, iar în rândul acestora nu s-au înregistrat decese, prin urmare, putem spune că trebuie să fie la Țuicani și Bucșani. 

DSP mai precizează că „nu a declarat închise focarele din centrele Țuicani - Moreni, Bucșani sau Găești”.

Citește și: EXCLUSIV Dâmbovița, 60 de infectări de COVID zilnic. Prefect: Nu am carantinat, că nu s-a impus

Situația infectărilor rezidenților din centrele devenite focare COVID în Dâmbovița, la data de 14 august. SURSA: DSP Dâmbovița. Date la solicitarea Newsweek

 

DSP: Rezidenții de la Găești n-au fost tratați în spital pentru că era depășită capacitatea spitalelor, iar aceștia erau asimptomatici

DSP Dâmbovița a declarat, în răspunsul pentru Newsweek România, că motivul pentru care copiii cu dizabilități de la Găești nu au fost internați în spital a fost că „la acel moment, capacitatea spitalelor și secțiilor destinate tratării pacienților COVID-19 era depășită, iar rezidenții confirmați COVID-19 au prezentat de regulă forme asimptomatice, în urma evaluărilor clinice, medicul specialist boli infecțioase a luat decizia menținerii și îngrijirii acestora în centre, după stabilirea unor circuite pentru separarea celor confirmați, de rezidenții sănătoși”.

Cu alte cuvinte, pentru că cei mai mulți rezidenți au fost asimptomatici, i-au tratat în centre. Nu este clar însă dacă în cazul celorlalți rezidenți din celelalte centre de protecție rezidenții au fost tratați și în spital, având în vedere că au fost 16 decese, deci au existat și pacienți COVID critici.

Citește mai multe despre situația de la Găești aici: Studiu de caz: cum ajunge COVID-19 într-un centru pentru copii cu dizabilități

DSP Dâmbovița a mai spus că a transmis centrelor că, începând cu 19 iunie, trebuie să testeze toți beneficiarii, conform metodologiei actualizate de către Institutul de Sănătate Publică (INSP) și că, până la această dată, au fost testați de două ori pe lună doar angajații și rezidenții simptomatici.

„Menționăm că instituția noastră, conform atribuțiilor care îi revin, a pus la dispoziția centrelor toate materialele necesare recoltării probelor biologice, a asigurat transportul acestora către laboratoarele de analiză, a transmis către centre rezultatele primite și a instituit măsurile specifice”, a susținut DSP, în răspunsul transmis la solicitarea Newsweek România.

Amintim că la Găești virusul a fost adus în centru de medicul de familie, care a și murit din cauza coronavirusului, iar la Moreni, de una dintre îngrijitoarele de la curățenie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te