„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX.
La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume, cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare.”, au anunțat reprezentanții Primăriei Mioveni.
Constantin Năstase a murit
"Grație vizitelor pline de suflet, pe care Dan Arsenescu, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Argeș (A.M.V.V.D.), i le-a făcut veteranului, în ultimii ani, martori ne-am făcut, prin articolele publicate, unei părți din viața celui care devenise cel mai vârstnic general al Armatei Române odată cu împlinirea vârstei de 107 ani", spune Primăria.
Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, C.I. Năstase a absolvit Școala Normală „Carol I”, din Câmpulung Muscel. În 1938, a obținut diploma de învățător, în Pitești.
Citeşte şi: Armata Română ia măsuri suplimentare la granița cu Ucraina. Sistemele antiaeriene doboară dronele
A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, până la întoarcerea în țară, în anul 1944.
A luptat ca ofițer al Armatei Române, în Bătălia pentru Odesa și în confruntarea de la Cotul Donului.
A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit mii de kilometri, prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius.
Citeşte şi: Soldatul Viitorului, la doi paşi de Armata Română. Miza poate să fie de zeci de milioane de euro
După 75 de zile de marș, a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav, conform glasulcetatii.ro.
Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei de la Școala Racovița, s-a pensionat.