Condamnata la pușcărie vânduse Adidas, Guci, Armani, din portbagaj. Cum i-au luat banii din card

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.10.2023 - 13:07
Condamnata la pușcărie vânduse Adidas - Foto: Poliţia Română

P condamnata la pușcărie a primit pedeapsa cu închisoare, după ce aceasta a fost convertită dintr-o amendă penală primită. Femeia vânduse produse fake de la Adidas, Guci, Armani, din portbagajul maşinii sale.

SHARE

Proprietarii a opt mărci de renume mondial, precum Hermes, Tommy Hilfiger, Burberry şi Moncler, s-au constituit în părţi civile, solicitând despăgubiri materiale şi morale. 

Procesul a fost iniţiat la Oradea, pe numele a doi soţi, prinşi pe şoseaua de centură, cu sute de haine contrafăcute în portbagaj. Condamnat la 1 an de detenţie, anul trecut, bărbatul a fost dat în urmărire naţională.

Condamnata la pușcărie vânduse Adidas

Problemele celor doi soţi, Ionel şi Zina Eni, din comuna clujeană Floreşti, au început pe 5 februarie 2020, când poliţiştii Biroului Rutier i-au oprit pe şoseaua de centură a Oradei, pentru un control de rutină.

Văzând că atât bancheta din spate a maşinii cât şi portbagajul erau ticsite cu haine, agenţii rutieri i-au chemat şi pe ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

În autoturism, poliţiştii au găsit peste 250 de geci, cămăşi, bluze, blugi, paltoane şi costume, purtând însemnele unor mărci consacrate - Hermes, Tommy Hilfiger, Dama Spa, Burberry, Levi Strauss, Gant, Moncler, Polo - dar cu semne evidente că sunt contrafăcute, haine pe care soţii Eni au pretins că le-au cumpărat dintr-un centru comercial din Bucureşti şi urmau să le scoată la vânzare, conform Bihoreanul.

Citeşte şi: Vicele Consiliului Județean Argeș are 4 case și 3 terenuri. Soția vinde haine de firmă falsificate

Hainele fake au fost confiscate. Cei doi clujeni s-au ales cu dosar penal. Ei au fost trimişi în judecată, pentru infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice. În proces, s-au constituit părţi civile şi proprietarii mărcilor falsificate, iar unii dintre ei au cerut despăgubiri.

De pildă, proprietarii Adidas au solicitat daune de 135 de euro, proprietarii Gant 120 de euro, mandatarii Moncler SPA au pretins despăgubiri de 1.020 de euro, proprietarii Hilfiger şi-au estimat pagubele materiale la 6.630 de euro, iar prejudiciul moral la 13.260 de euro, titularii mărcii Paul & Shark au estimat prejudiciul material la 2.800 de euro, iar prejudiciul moral la 5.600 de euro, iar Burberry a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză, apreciind prejudiciul material de 800 de euro, iar pe cel moral la 1.600 de euro.

Judecătorii au admis că fapta ilicită a inculpaților este "pe deplin dovedită" şi că există un prejudiciu pe care cei doi sunt obligaţi să-l plătească, însă au stabilit că unele dintre pretenţii sunt exagerate.

Citeşte şi: Şeful Protecției Consumatorilor: Comercianţii vând aceleaşi „porcării“ în staţiunile de pe Litoral

Concret, au admis acţiunea civilă a proprietarilor mărcii Adidas, obligându-i pe inculpaţi să le plătească daune de 135 de euro, a celor de la Gant (120 de euro) şi Moncler (1.020 de euro).

În rest, au admis doar în parte pretenţiile celorlalţi proprietari de mărci şi au "obligat inculpaţii, în solidar, la plata sumei de 60 de euro, către fiecare, reprezentând daune morale", luând act că celelalte părţi vătămate - Ferrari, Guccio Gucci Spa, Giorgio Armani SPA, US Polo ASSN United States Polo Association, Dsquared2, Hugo Boss Trade Mark Management GmbH & Co. KG, Dolce & Gabbana, Diesel şi Fendi - nu s-au constituit în părţi civile.

Instanţa a decis ca cei doi soţi să răspundă şi penal, pentru faptele lor. Atât Zina Eni, cât şi soţul ei s-au ales cu câte o amendă penală de 1.500 de lei, însă bărbatul mai avea o condamnare de 1 an de închisoare, încasată de la Judecătoria Zalău.

Dat în urmărire internaţională

Dispusă iniţial cu suspendare, pedeapsa a fost transformată în una cu executare şi a fost adăugată la amenda penală. Hotărârea Judecătoriei Oradea, pronunţată pe 8 septembrie 2022, a fost menţinută pe 22 decembrie acelaşi an şi de Curtea de Apel Oradea.

Căutat de poliţişti pentru a fi încarcerat, bărbatul nu a mai fost găsit, fiind dat în urmărire naţională.

El a fost prins recent, pe strada Moscovei, din Oradea, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bihor, după cum a anunţat Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Bărbatul în vârstă de 48 ani a fost reţinut şi transportat la Penitenciarul Oradea, unde îşi va executa pedeapsa la care a fost condamnat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te