EXCLUSIV Cum mor copiii aflați în grija statului: Boli, accidente rutiere, sinucideri, electrocutări

DE Bianca Iosef | Actualizat: 19.12.2022 - 11:59
Jucărie veche- Foto: PEXELS PHOTOS
Jucărie veche- Foto: PEXELS PHOTOS

În acest moment, în România se află 44.865 de copii în centre de plasament. Din nefericire, nu toți beneficiază de atenția și îngrijirea corespunzătoare și astfel mor nevinovați.

SHARE

În România sunt 44.865 de copii în centre de plasament, cei mai mulți fiind în Iași, mai exact 3.140. Un număr de 361 de copii au fost abandonați la Iași doar în 2022.

Condițiile din aceste centre nu sunt dintre cele mai bune, iar actualul ministru al Familiei a anunțat că, în următorii ani, vrea să le închidă. Newsweek România vă prezintă o hartă neagră a abandonului și a tragediilor petrecute „din grija statului.” 

Conform informațiilor obținute de Newsweek România de la Direcțiile Generale de Aistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din toată țara, din totalul de minori aflați în grija statului, 48 au murit în anul 2022. Din anul 2017 și până în prezent, în România au decedat 309 de minori instituționalizați, cei mai mulți în 2019 când s-au înregistrat 62 de decese. 

Cele mai puține decese au fost înregistrate în anul 2017, adică 34. În anul 2018 au survenit 61 de decese în rândul copiilor aflați în grija statului, în 2020 au fost declarați morți 53 de minori abandonați, iar în 2021 - 51.

Județul cu cele mai multe decese

În Mureș au decedat 24 de copii aflați sub o formă de protecție de stat. 20 dintre aceștia au murit din cauza problemelor de sănătate pe care le aveau din naștere, iar 4 minori au decedat în urma unor neatenții a personalului care trebuia să îngrijească copiii sau a unor accidente. 

Citește și: EXCLUSIV 4.000 de copii, abandonați în primele 6 luni ale anului. De 5 ori mai puțini, adoptați

Strivit de buștean

Potrivit datelor furnizate de DGASPC Mureș, unul dintre copii a murit în urma „multiplelor traumatisme prin strivire de un buștean”. Un alt minor a decedat din cauza rănilor provenite în urma unui accident rutier, iar un al treilea minor a fost electrocutat. Cauza decesului celui de al patrulea minor a fost „asfixie posturală” care se întâmplă când un copil, în special unul care nu-și poate menține capul, este lăsat într-o poziție inadecvată a corpului.

Citește și: Județul unde la fiecare 80 de copii născuți, unul își pierde familia. 8.600 de abandonuri în 2021

În urma deceselor copiilor din județul Mureș „au fost constituite comisii interne de verificare la nivelul DGASPC Mureș. Au fost demarate cercetări disciplinare. Organele de cercetare au fost sesizate, rezultatele nu au fost comunicate până în prezent” a fost răspunsul primit de Newsweek România.

Conform datelor venite de la ANPDCA, numărul actual al copiilor instituționalizați aflați doar în județul Mureș este de 1409. Dintre aceștia, 67 dintre minori au fost abandonați doar în primele 6 luni ale acestui an.

Moartă după ce a fugit de la domiciliu

În Capitală s-au înregistarat 11 decese în rândul copiilor instituționalizați între anii 2017 și 2022. Atât în Sectorul 3, cât și în Secotrul 4 au fost raportate zero decese în perioada menționată anterior. În sectorul 1 au murit 6 minori, 2 în anul 2017 și câte unul în anii 2018, 2019, 2020 și 2021. Dintre cele 6 decese, 4 au fost rezultatul unor probleme medicale. Potrivit DGASPC Sector 1, decesul din 2020 a fost al unei tinere care a fugit de la domiciliul asistentului maternal profesionist și care a fost găsită moartă. Cauza morții a fost asfixiere mecanică prin strangulare, agresiune. Motivul decesul minorului din 2019 a fost intoxicație cu droguri. Fata se afla la acel moment într-un program de protecție specială în plasament la bunici. În Sectoarele 5 și respectiv 6 au fost înregistrate câte 2 decese, toate fiind de natură medicală.

În total, în cele 6 sectoare ale Capitalei se află în prezent 2204 de copii în centre de plasament sau la asistenți maternali. Dintre aceștia, mai mult de 10%, adică 232 au fost abandonați doar de la începutul anului și până la data de 30 iunie.

Unde sunt cele mai puține decese

La polul opus, când vorbim de decese în rândul copiilor aflați în grija statului, se află județele Ilfov și Olt care au raportat câte un singur deces în perioada 2017-2022. În Ilfov, minorul a murit în anul 2022 și suferea de probleme grave de sănătate având certificat de încadrare în grad de handicap grav. În acest județ se află 469 de copii în centre de plasament dintre care 38 au fost abandonați în acest an.

În județul Olt, decesul minorului a survenit tot în anul 2022. Motivele care au dus la moartea copilului au fost de natură medicală. Acesta a fost născut prematur, iar cauza decesului a fost stop cardiorespirator. În Olt sunt 787 de minori în grija statului, 66 au intrat în primele șase luni ale anului în curs. 

Cei mai mulți copii aflați în grija statului mor din motive medicale

Din cei 309 de minori aflați în grija statului care au decedat din 2017 și până acum în toată țara, 280 au murit din motive medicale. Cele mai frecvente sunt stop cardiorespiorator, insuficiență cardiorespiratorie, cancer sau diverse malformații din naștere. 19 copii au murit în urma unor accidente cum ar fi înecul sau accidente rutiere. Între anii 2017-2022 au existat și 7 minori din centre de plasament din Bacău, Caraș- Severin, Suceava, Timiș și Vaslui care au ales să-și pună capăt zilelor prin spânzurare. 

Au existat între acești ani și 3 cazuri în care minori aflați în grija statului au fost uciși. Un astfel de caz este cel din Sectorul 1, menționat anterior. În anul 2019, în Călărași a murit un minor aflat în grija statului în urma traumatismelor cranio-cerebrale și sechelelor cauzate de părinții naturali. Un alt caz de acest gen a avut loc în Dâmbovița în anul 2021 când o fetiță aflată în plasament la rude a fost ucisă de proriul unchi.

Județul cu cei mai mulți orfani

În Iași, județul cu cei mai mulți copii instituționalizați, adică 3140, au fost raportate 22 de decese din anul 2017 și până în prezent. Unul dintre copii a murit în urma unui accidet rutier.

Doar 20% dintre copii își găsesc familie

Newsweek România a atras atenția asupra faptului că 4.022 de minori au fost abandonați doar în prima jumătate a acestui an.

Datele de  Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) arată un dezechilibru între numărul copiilor care sunt instituționalizați și cei adoptați.

Din totalul de 4.022 de copii abandonați de la 1 ianuarie 2022 până pe 30 iunie 2022, doar 791 au fost adoptați, nici 20%. Prin urmare, numărul copiilor abandonați în 2022 este de 5 ori mai mare decât cel de adopții.

Firea vrea închiderea centrelor de plasament

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Gabriela Firea, anunță că în următorii doi ani vor fi închise toate centrele de plasament din România.

 "În următorii doi ani, închidem și ultimele 73 de centre de plasament care mai funcționează în România.  Astfel, toți copiii aflați în grija statului vor crește în medii mai prietenoase. 9 centre se desființează până la sfârșitul anului, 52 își vor închide porțile în 2023 și restul în 2024.  Terminăm astfel închiderea celor peste 500 de centre de plasament care existau în țară, în urmă cu 20 de ani... ”, a spus Firea.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te