Casa de Pensii anunță câți bani trebuie să depui, lunar, ca să nu rămâi fără pensie. Suma e uriașă

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.06.2024 - 14:36
Casa de Pensii anunță câți bani trebuie să depui, lunar, ca să nu rămâi fără pensie. Suma e uriașă - Foto: Freepik

Casa de Pensii anunță câți bani trebuie să depui, lunar, ca să nu rămâi fără pensie. Suma a crescut și pentru că salariul minim a crescut de la 1 iunie, anunță oficialii de la casa de Pensii. Newsweek vă ține la curent și cu procesul de racalculare a pensiilor.

SHARE

Românii trebuie să își calculeze bine pașii pentru a nu se trezi cu o pensie mică ori chiar fără pensie la bătrânețe. Se știe că românii trebuie să contribuie minim 15 ani pentru a primi pensie.

Citește și: Ce se întâmplă, acum, cu 4.800.000 de pensii? Casa de Pensii a fost obligată să recunoască

Casa de Pensii anunță câți bani trebuie să depui, lunar, ca să nu rămâi fără pensie. Suma e uriașă

În cazul în care nu vă plătiți contribuțiile de  asigurări sociale cât sunteți în câmpul muncii puteți deveni vulnerabili la bătrânețe.

Casa de Pensii a anunțat, zilele acestea, că a crescut contribuția minimă, lunară, la pensie. Astfel, viitorii pensionari trebuie să depună minim 925 de lei kunar, așa cum a anunțat Casa de Pensii Sălaj mai jos:

„Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, în cazul asiguraților care au încheiat contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 3.700 lei.

În consecință, începând cu 1 iulie 2024, contribuția minimă lunară la asigurările sociale de stat în cazul contractului de asigurare este de 925 lei/lună (3.700 lei X 25% = 925 lei)”, potrivit oficialilor.

Ce reprezintă contractul de asigurare socială?

Casa de Pensii Brașov a explicat în ce constă contractul de asigurări sociale. Ei au explicat următoarele: „contractul de asigurare socială este contractul încheiat, voluntar, între persoane fizice şi casele teritoriale de pensii în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie;

Deci, contractul de asigurare se încheie doar în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă, NU și pentru obținerea celorlalte categorii de pensie (pensie anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate)”.

Pe rag puteți citi AICI

Cum decurge recalcularea?

Newsweek v-a ținut la curent cu modul în care decurge procesul de recalculare al pensiilor. Toate cele aproape 5.000.000 de pesnii vor fi recalculate. Procesul este apropae de finalizare și se așteaptă tipărirea deciziilor cu primele pensii recalculate.

Newsweek a scris, în exclusivitate, că primele adeverințe cu pensia recalculată vor merge spre pensionari pe data de 11 iulie.

Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te