Există două categorii de pensionari care vor avea pensia înjumătățită după noua lege a pensiilor. Legea nu ține cont de sporuri, ci de numărul de ani munciți.
Citește și: Legea pensiilor: Care sunt cele 10 cazuri în care rămâi fără pensie. „Se aplică de luna următoare”
Vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari, Manu Tomescu, a spus că, prin noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii vor avea pensiile înjumătățite. El a explicat că guvernanții nu vor umbla la sporurile celor două categorii sociale, dar asta nu s-a întâmplat.
Care sunt cele două categorii sociale ale căror pensii se înjumătățesc? Se cunosc motivele
„Am fost păcăliți, pentru că noi, tot timpul, am cerut guvernanților să fie păstrate drepturile într-o eventuală nouă lege prevăzute de condițiile de muncă...
Am văzut că Guvernul României, prin intermediul Ministerului Muncii, a făcut un proiect de lege prin care, pur și simplu, ne-a lăsat fără aceste drepturi pentru care noi am luptat din greu”, a afirmat liderul sindical.
Tomescu a explicat de ce pensiile minerilor și energeticienilor vor ajunge la jumătate.
„S-a făcut simulare la discuțiile din Comisia de Muncă. Liderii sindicatelor din Valea Jiului au făcut o simulare și s-a demonstrat că pensiile se reduc cu aproape jumătate, pentru că nu se mai recunosc punctajele pentru condițiile de muncă pe grupele de muncă.
Este un lucru nedrept. Pur și simplu, ei vor să rașcheteze toate aceste bonusuri pentru condiții grele și nocive. Pur și simplu, pe noua lege a pensiilor, indiferent că vei lucra într-o librărie, cofetărie, farmacie, la subteran sau la uraniu nu mai ai nicio bonificație”, a spus sindicalistul.
Acesta a arătat că, în noua lege a pensiilor, este important să fi muncit peste 25 de ani, iar minerii nu au muncit atât de mult timp.
„Chiar dacă rămân reducerile vârstei de pensionare, gândiți-vă că un miner de subteran care lucrează 20 de ani și are dreptul la pensie nu are decât 20 de ani de contribuție și lui, pe 20 de ani i se calculează, dacă nu i se pun acele punctaje suplimentare conform că a lucrat în acele condiții grele și nocive, normal că va ieși cu o pensie la jumătate. Lucru de neacceptat”, a conchis sindicalistul.
Cum se calculează pensia
Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte.
VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.
Citește și: Cine sunt angajații care pot ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme. În ce domenii au lucrat
Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.
Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani.
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
- 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
- 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.