Când vor fi gata noile manuale de clasa a IX-a. Există un plan pentru formarea programei anuale

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.09.2023 - 10:55
Când vor fi gata noile manuale - Foto: INQUAM PHOTOS / Alexandru Prepelita

Noile manuale de clasa a IX-a, pentru elevii care vor intra la liceu, în toamna anului 2025, elaborate pe baza noii programe școlare, vor fi publicate până în luna mai a anului 2025, potrivit graficului privind curriculumul național, pus în dezbatere publică.

SHARE

Până în septembrie anul acesta urmează să fie lansat apelul pentru profesorii care vor să participe la elaborarea planurilor-cadru, care stau la baza noilor programe școlare pentru liceu. Planurile-cadru vor fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, potrivit aceluiași proiect.

Manualele școlare pentru toate disciplinele / modulele de studiu, după care vor învăța elevii care intră în clasa a IX-a, în anul 2025, trebuie elaborate, aprobate și publicate până în luna mai a anului 2025, potrivit graficului privind curriculumul național, pus în dezbatere publică.

Când vor fi gata noile manuale

Manualul școlar este principalul instrument de lucru al elevului, în formă tipărită și/sau electronică, aprobat prin ordin al ministrului educației naționale.

El este elaborat conform programei școlare aferente fiecărei discipline și achiziționat de Ministerul Educației Naționale, potrivit Metodologiei de asigurare și de gestionare a manualelor școlare pentru învățământul preuniversitar.

Citeşte şi: Religia, admisă la BAC. Pasaje din manuale despre familie, avort, mariaj pe care unii le vor refuza

Adică este gratis. Manualele sunt elaborate după programele școlare, potrivit articolului 93, alineatul 1 din noua lege a Învățământului Preuniversitar.

Programele, împreună cu standardele naționale de evaluare, pentru disciplinele obligatorii din învățământul liceal ar urma să fie scrise în perioada februarie-septembrie 2024, potrivit ghidului de activități privind noul curriculum național.

Manualele şcolare valabile în prezent sunt cele pentru anul şcolar precedent, 2022 - 2023. Lista acestora în format excel, conform Ministerului Educaţiei: 

Vezi aici Catalogul manualelor şcolare pentru clasele I - VIII

Vezi aici Catalogul manualelor şcolare pentru clasele IX - XII

Citeşte şi: Rareș Bogdan a propus Comisiei Europene elaborarea unui manual despre dezinformare pentru copii

Evaluarea proiectelor de manuale este coordonată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educației. Se face un apel pentru cadre didactice care vor să participe la evaluarea manualelor, conform edupedu.ro.

Ministerul Educației organizează anual licitație prin care achiziționează manuale școlare în funcție de numărul de elevi din fiecare an școlar. CNPEE publică o listă cu manualele aprobate din care profesorii trebuie să îl aleagă pe cel pe care îl consideră potrivit la clasa sa.

Anul acesta de exemplu CNPEE a trimis lista profesorilor pe 10 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te