Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali

DE Florin Budescu | Actualizat: 26.06.2024 - 15:34
Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali - Foto: ziaruldeiasi.ro
Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali - Foto: ziaruldeiasi.ro

Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali. Doi tineri de familie bună, studenți la UMF, au lăsat cartea deoparte pentru a se dedica unei activități mult mai interesante.

SHARE

Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali. Doi tineri de familie bună, studenți la UMF, au lăsat cartea deoparte pentru a se dedica unei activități mult mai interesante financiar.

Unul dintre ei era fiu de pastor evanghelist, mama sa fiind fostă profesoară universitară. Celălalt avea ca tată vitreg un judecător. Amândoi s-au apucat să vândă droguri, punctul de desfacere fiind asaltat de clienți. Au lucrat însă neglijent.

Au fost prinşi doi studenţi străini dealeri de droguri, la Iaşi, copii de intelectuali

Cei doi au intrat repede în atenția procurorilor DIICOT, care l-au arestat pe unul. Celălalt a fost capturat doar pentru că anchetatorii nu s-au grăbit să-l caute. Văzând că nu este pus sub acuzare, a crezut că a scăpat. S-a întors la Iași tocmai când începuse să fie căutat și era așteptat cu cătușele pregătite.

Kades Gamaliel Saint-Hilaire locuia în insula caraibeană Guadelupa, teritoriu de peste mări al Franței. Unicul copil al unei familii respectabile, tatăl fiind pastor evanghelist.

Mama, fostă profesoară universitară și deținătoarea unui outlet de îmbrăcăminte, beneficiase de o educație solidă, dar se apucase de fumat cannabis.

Citeşte şi: Droguri periculoase, vândute pe Internet. Traficanții au redeschis rețeaua ”Iarbă dulce”

Mama se îmbolnăvise de cancer, iar tănârul se speriase că ar putea muri. Nu se întâmplase însă așa. În 2019, Saint-Hillaire a venit la Iași pentru a studia medicina.

Tatăl îi închiriase un apartament în centrul Iașului, iar mama îi dădea lunar 550 de euro, de cheltuială. Alocația a scăzut însă în timpul pandemiei, iar tânărul s-a gândit să-și rotunjească altfel veniturile.

Kouadio Frederic Assi se născuse în Coasta de Fildeș, într-o comună situată în apropierea frontierei cu Ghana. Obținuse însă cetățenia franceză și se mutase în Franța, împreună cu mama sa, locuind într-o localitate apropiată de Paris.

Citeşte şi: Au aruncat 130.000 € pe geam și drogurile la WC când au venit „mascații” peste ei. Aveau de toate

Tatăl vitreg era judecător, iar mama sa conducea o afacere în domeniul apiculturii. În 2020, tânărul se înscrisese și el la UMF, închiriindu-și un apartament în apropiere de Palas.

Urmase un curs de piață financiară, criptomonede și investiții și încerca fără prea mult succes să facă rost de un ban în plus prin tranzacții cu criptomonede.

Cei doi tineri s-au cunoscut la Iași și s-au împrietenit. Mergeau la aceeași sală de sport, se vizitau frecvent, iar Saint-Hillaire și-a petrecut Crăciunul 2021 la familia lui Assi. L-a învățat și pe tânărul ivoriano-francez să fumeze cannabis, iar ulterior l-a cooptat în „afacerea” sa.

Cannabis şi haşiş

Saint-Hillaire se apucase în aprilie 2022 să vândă cannabis și hașiș chiar din apartamentul în care locuia, în zona Cubului de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Clienții îi trimiteau pe Instagram o imagine pe care era înscrisă cantitatea de droguri dorită, iar Saint-Hillaire le răspundea când se pot prezenta după marfă.

După cum avea să povestească ulterior un martor, la apartamentul tânărului student se mergea „ca la magazin”. Zilnic, Saint-Hillaire avea cel puțin 10 clienți, cărora le vindea drogurile cu 70-120 lei gramul, în funcție de calitate.

Colete cu droguri din străinătate

Majoritatea clienților erau tineri, elevi de liceu, dar Saint-Hillaire vindea oricui. Cantitatea mare vândută îl obliga pe tânăr să se aprovizioneze relativ frecvent.

Coletele cu droguri îi erau trimise din străinătate, având înscrise ca expeditor diverse nume. Un colet venea aparent din partea unei actrițe celebre, altul din partea unei vedete TV.

Tot din cauza afluxului mare de clienți, Saint-Hillaire a apelat și la Assi, pentru a intra în afacere. Inițial, ivorianul a refuzat, dar în cele din urmă, în iunie 2022, a acceptat.

Comisionul, 20 - 30 de lei pe gram

Avea nevoie de bani pentru a merge în vacanță la mare. Assi venea la apartamentul lui Saint-Hillaire pentru a se aproviziona, după care vindea pliculețe cu cannabis și rezină, reținându-și un comision de 20-30 lei/gram.

Assi avea și el succes, având numeroși clienți. Atât de mulți, încât a ajuns să se certe cu prietena sa, care nu era de acord cu „afacerea”.

În seara zilei de 14 iulie, cinci clienți au fost opriți de polițiști la scurt timp după ce ieșiseră de la „magazin”. Printre ei se afla și un bărbat însoțit de un copil minor.

El nu-și cumpărase totuși drogurile personal, ci își așteptase doi prieteni să iasă. Drogurile găsite asupra clienților și informațiile date de aceștia au fost suficiente pentru obținerea mandatului de percheziție și pentru cel necesar interceptării telefoanelor.

Rezină în apartament

Pe 15 iulie, polițiștii băteau la ușa apartamentului. Nu a răspuns nimeni. Oamenii legii s-au gândit că persoanele din interior ar fi putut distruge probele, așa că după două minute au forțat ușa, conform ziaruldeiasi.ro.

Apartamentul era gol, așa că doi vecini au fost chemați să asiste la efectuarea percheziției. Au fost găsite 814 grame rezină de cannabis și 127,5 grame de cannabis, dar și o foaie A4 pe care Saint-Hillaire începuse să-și noteze vânzările.

Erau consemnate tranzacții de 69.500 lei și 400 de euro, dar nu și perioada în care fuseseră făcute. În aceeași seară, a fost căutat proprietarul apartamentului.

S-au prezentat bunicii acestuia, care au explicat că proprietarul era plecat din țară, iar apartamentul era închiriat. În cele din urmă, la fața locului a ajuns și Assi, care a fost reținut.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te