Amendă de 60.000 de lei pentru românii care au haine vechi și nu respectă o regulă. UE impune asta și va intra în vigoare în anul 2025.
Citește și: Care români mai au 3 zile să își plătească taxe și impozite? De ce amendă sunt pasibili?
Este vorba despre deșeurile textile. Acestea vor fi reciclate în containere special amenajate. Tot din 2025, producătorii vor recicla deșeurile pe propria cheltuială.
Această schimbare vine după ce s-a constatat faptul că 95% dintre deșeurile textile din țara noastră sunt incinerate sau aruncate.
Amendă de 60.000 de lei pentru românii care au haine vechi și nu respectă o regulă. UE impune asta
Noua lege va fi valabilă în România în anul 2025. Statisticile arată că purtăm hainele de puține ori apoi le aruncăm sau le incinerăm. Și pentru acest lucru, oficialii europeni au decis ca să oprească risipa.
Citește și: Nivelul de poluare în București, dublu ca vara trecută. Ce fenomen neobișnuit se întâmplă acum
Deșeurile textile vor putea fi aruncate într-un container separat de gunoi, la fel cum sunt cele pentru gunoaie menajere, plastic, hârtie, sticlă sau metal.
„Primăriile vor trebui să adauge în ciclul de colectare separată şi această nouă componentă, companiile vor trebui să asigure predarea separată a acestor categorii de deşeuri.
Amendă de 60.000 de lei pentru românii care au haine vechi și nu respectă o regulă. UE impune asta - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Deşeurile textile reprezintă o provocare în ceea ce înseamnă reciclarea din cauza multitutidinii de materiale compozite care alcătuiesc produsul”, este mesajul transmis de Andrei Corlan, comisar general al Gărzii de Mediu, conform Observator.ro
Citește și: 45.000 lei amendă unui bărbat care a aruncat mulți saci cu gunoi pe stradă. A avut 3 ore să strângă
Conform statisticilor, aruncăm în medie 11 kilograme de deşeuri textile în fiecare an şi astfel ajungem să purtăm o haină de aproximativ 7 ori.
Aceste deșeuri textile pot ajunge umplutură pentru perne, de exemplu sau alte obiecte de decor. Unele ajung în proiectele copiilor la școală.
Cine nu respectă legea reciclării textilelor riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 60.000 de lei.