VIDEO Nouă persoane paralizate au mers din nou după un tratament revoluționar de stimulare a măduvei

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.11.2022 - 09:19
Persoană cu dizabilități - FOTO: PEXELS

Nouă persoane cu leziuni ale coloanei vertebrale au mers din nou după stimularea electrică, permițând cercetătorilor să identifice neuronii care stau la baza recuperării lor.

SHARE

Este vorba de un proces de stimulare electrică a măduvei spinării, care au reușit să inverseze procesul de paralizie al picioarelor. După câteva luni de tratament la care s-a adăugat recuperare fizică pacienții au reușit să meargă.

Oamenii de știință au acum o mai bună înțelegere a modului în care corpul nostru răspunde la leziunile măduvei spinării și a celulelor specifice care pot ajuta la recuperare.

Într-un studiu publicat pe 9 noiembrie în Nature, cercetătorii au urmărit nouă pacienți paralizați anterior, supuși unui regim de stimulare electrică. Aceștia și-au recăpătat capacitatea de a merge și au comparat descoperirile cu șoarecii care au primit un tratament similar.

Citește și: VIDEO Resturile unei nave spațiale care a explodat cu 7 oameni la bord, găsite în apele Floridei

Echipa a identificat două populații neuronale care păreau să orchestreze recablarea conexiunilor dintre celulele nervoase în urma rănilor la modelul animal. Dacă acești neuroni funcționează în același mod la oameni, ar putea duce la terapii mai bine direcționate pentru leziunile măduvei spinării.

În 2018, oamenii de știință au înțeles pentru prima dată că stimularea nervilor în apropierea locului leziunii – un proces cunoscut sub numele de stimulare electrică epidurală (EES) – ar putea ameliora durerea unei persoane în urma unei leziuni a măduvei spinării și poate restabili capacitatea acesteia de a merge atunci când este combinată cu terapia fizică intensivă. Dar, chiar dacă această metodă a fost una dintre puținele cu efecte clinice notabile, potrivit experților care au vorbit cu Science, nu a fost niciodată complet clar cum funcționează EES.

Citește și: 18.300€/lună câștigă Streinu-Cercel ca medic, deși e senator cu normă întreagă 9-17. Când are timp ?

Pentru a investiga baza mecanică care stă la baza terapiei, Grégoire Courtine și colegii săi au urmărit nouă pacienți în timp ce au fost supuși unui regim de cinci luni de EES și terapie fizică. Șase păstrau o senzație în picioare în urma rănilor, dar trei dintre pacienți erau complet paralizați de la brâu în jos. Pe parcursul tratamentului lor, echipa a cartografiat activitatea celulelor nervoase la fiecare pacient.

Pe măsură ce fiecare persoană a progresat și și-a recăpătat capacitatea de a merge, nivelul activității nervoase din apropierea locului de leziune a scăzut. Totuși, aceasta nu a fost o surpriză pentru echipă. Courtine îi spune că acest aspect oglindește ceea ce se întâmplă în creier în timpul învățării. 

Pacienții recuperați au arătat, surprinzător, o reducere a activității neuronale în măduva spinării lombare în timpul mersului. Acest lucru se datorează faptului că activitatea este specifică unui anumit subset de neuroni care sunt esențiali pentru mers.

În acest fell, oamenii de știință au identificat celulele nervoase necesare pentru a ajuta persoanele paralizate să meargă , dând posibilitatea prescrierii unor terapii țintite de care ar putea beneficia persoane cu leziuni ale măduvei spinării.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te