VIDEO Cine este prima persoană vaccinată anti-COVID în România

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.12.2020 - 10:17
Mihaela Anghel/FOTO: Laurențiu Turoi, MApN

Campania de vaccinare anti-COVID a demarat duminică, 27 decembrie, în România, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

SHARE

Prima persoană din România care a fost vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti.

Mihaela Anghel este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, la data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ea a primit prima doză de vaccin, duminică, la ora 9,00, în aplauzele cadrelor medicale de la Institutul Matei Balş din Capitală.

Vaccinul anti-COVID a ajuns la mai multe centre din țară. La Constanța, de exemplu, aproximativ 60 de cadre medicale se vor vaccina împotriva COVID-19, duminică, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, a declarat coordonatorul acţiunii ce se derulează la centrul de vaccinare organizat la respectiva unitate sanitară, dr. Florin Rugină.

Medicul a spus că el va fi prima persoană din Constanţa care se va vaccina împotriva noului coronavirus.

Potrivit dr. Rugină, din totalul celor 269 de cadre medicale angajate la SCBI Constanţa, aproximativ 250 au optat pentru a se imuniza, pe 27, 28 şi 29 decembrie vaccinându-se 155 dintre aceste persoane.

"Sunt 155 de angajaţi care şi-au reafirmat opţiunea, pentru că opţiunea a fost iniţial mult mai numeroasă, pentru aproximativ 250, din 269, dar având în vedere şi contextul, da, parte dintre ei nu se pot vaccina în această campanie, se vor vaccina ulterior. Deci, noi avem în cele trei zile programate, 27, 28 şi 29, un număr de aproximativ 60 - duminică, 50 - luni şi restul - marţi", a informat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a menţionat că echipa care realizează vaccinarea este una complexă.

"Personalul vaccinator este format din cele mai bune asistente, avem medici infecţionişti, medici reanimatori care asigură asistenţa pentru eventuale accidente postvaccinale, medici epidemiologi care vor face triajul epidemiologic, echipa este foarte complexă, deci nu ne îndoim de faptul că lucrurile vor merge. Nu suntem debutanţi în această chestiune şi de aceea se şi începe cu spitalele de boli infecţioase, care sunt cele mai în măsură să practice corect tehnica şi să dea mesajul potrivit pentru comunitate", a declarat Florin Rugină.

Vaccinarea începe în data de 27 decembrie în 10 spitale de boli infecţioase din ţară, aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19, printre care şi cel din municipiul Constanţa.

"În baza tranşei simbolice de 10.000 de doze de vaccin primită de România, vor fi imunizate 155 de cadre medicale din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Acest pas reprezintă Faza 0 a campaniei de vaccinare, în care sunt incluse 10 unităţi medicale din toată ţara", se arată într-un comunicat de presă transmis de Prefectura Constanţa.

Citește și:

DOCUMENT Prospectul în limba română al vaccinului anti-COVID-19

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te