Rata redusă de vaccinare din România este cauzată și de minciunile și informațiile greșite transmise în mass-media chiar de către unii medici, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Acesta arată spre jurnaliști, care nu-și selectează cu atenție invitații, pentru că nu toți medicii sunt specialiști în epidemiologie sau vaccinuri.
„Eu mă aștept ca beneficiile vaccinării să fie promovate mai bine, mai intens de corpul medical, mai ales la primul eșalon, rețeaua de medicină primară, de familie. Acolo este primul loc unde se oprește pacientul, la medicul de familie.
Acolo trebuie să avem o unanimitate, un consens în mesaj. Vaccinarea este singura modalitate prin care putem limita consecințele acestei pandemii.
Problema e că în presă apar persoane care fac parte din corpul medical, dar care nu au o specialitate care să le confere credibilitatea de care ar trebui să beneficiem cu toții. Mass-media îi promovează.
Dacă eu aș fi invitat să vorbesc despre o intervenție chirurgicală, aș refuza, pentru că nu pot să vorbesc pe o temă la care nu mă pricep”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, în cadrul #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România.
Coordonatorul CNCAV a precizat că vedem zilnic la televizor oameni care spun: „Nu sunt doctor, dar dacă mă întrebați pe mine de vaccinare...” și vorbesc apoi jumătate de oră despre medicină.
3 motive să te vaccinezi
Dr. Valeriu Gheorghiță, prezent la #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România, a fost rugat să prezinte chiar el trei argumente pentru care românii trebuie să se vaccineze anti COVID-19 în număr cât mai mare.
„Primul argument al celor care au descurajat vaccinarea au adus ca argument faptul că vaccinurile au fost obținute prea repede.
Da, au fost dezvoltate într-un timp scurt, dar cu respectarea strictă a tuturor etapelor prevăzute în dezvoltarea unui vaccin. Accelerarea dezvoltării s-a datorat suprapunerii studiilor clinice.
Acest lucru a fost posibil deoarece guvernele și companiile au investit resurse fără precent pentru acest efort.
Apoi, tocmai pentru a întări ideea de siguranță, au trecut prin aceleași procese de evaluare și autorizare a datelor științifice și avem deja peste 6 miliarde de doze administrate la nivel mondial, toate vaccinurile autorizate în acest moment”, a menționat coordonatorul CNCAV.
Nivelul de 6 miliarde de doze a fost atins în doar 9 luni de la autorizarea primelor vaccinuri anti COVID-19, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum nicicând în istorie.
„Evident, când vaccinezi sute de milioane de persoane, identifici și reacții adverse, extrem de rare, care nu puteau fi identificate în studii.
Dar acest lucru probează faptul că mecanismul de farmacovigilență funcționează. Faptul că săptămânal sau lunar se identifică anumite semnale de siguranță, înseamnă că există această monitorizare a reacțiilor adverse.
Sunt evaluate, se stabilește o relație de cazualitate. Se întâmplă similar la toate medicamentele, și după mulți ani de la autorizare.
Vaccinurile sunt sigure. Reacțiile adverse sunt gestionabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Citește și: Pacienții din două spitale din București, externați pentru a face loc bolnavilor Covid
Vaccinurile anti COVID-19 sunt eficiente
Al doilea argument pro vaccinare oferit de coordonatorul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) este acela că vaccinurile sunt eficiente.
„Au dovedit în viața reală că salvează vieți. Chiar dacă numărul de noi infectări este mare, căci Delta se răspândește mult mai ușor și scapă parțial de anticorpi, în țările cu rată mare de vaccinare, mortalitatea este scăzută.
Protecția față de forma gravă, de spitalizare și deces, se menține la valori de peste 90%.
Și în România, săptămâna trecută, peste 90% dintre decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate. Aceasta este eficiența vaccinului”, a menționat medicul.
Al treilea argument oferit de coordonatorul CNCAV este unul de implicare la nivelul comunității din care facem parte, pentru că astfel reducem infectarea celor apropiați.
„Trei argumente, așadar, pentru vaccinarea anti COVID-19: Îmi salvează viața, sunt sigure și aduc un favor comunității”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță, la #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România.