Valeriu Gheorghiță: Doar cei vaccinați cu Pfizer și Moderna pot face a 3-a doză de vaccin anti-Covid

DE Edi Neagu | Actualizat: 28.09.2021 - 11:57
Cei imunizați cu Johnson&Johnson și AstraZeneca trebuie să mai aștepte. FOTO: INQUAM

Persoanele vaccinate dar care care au trecut și prin boală nu ar trebui să facă a treia doză de vaccin, spune Valeriu Gheorghiță.

SHARE

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că persoanele vaccinate cu două doze de vaccin anti-COVID-19 se pot prezenta pentru doza a treia la centrele de vaccinare, recomandând programarea pentru efectuarea acesteia.

"Oricine se poate prezenta astăzi în toate centrele de vaccinare, care au unul dintre cele două tipuri de vaccinuri - de la compania BioNTech Pfizer sau compania Moderna, atât cu programare, cât şi fără programare, direct cu cartea de identitate. De aseară de la ora 10,00 până azi de dimineaţă, la ora 9,00, erau peste 11.900 de programări pentru doza a treia, aproximativ 11.100 de programări pentru vaccinul de la compania Pfizer şi aproximativ 900 de programări (870 de programări) pentru vaccinul de la compania Moderna, în condiţiile în care programarea prin platformă nu este obligatorie, este opţiunea fiecăruia. Noi încurajăm acest lucru tocmai pentru că estimăm că în perioada următoare va fi o aglomerare mai mare în centrele de vaccinare şi atunci este recomandat să avem o programare pentru cine poate să facă acest lucru", a afirmat Gheorghiţă.

CITEȘTE ȘI: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h

El a subliniat că procesul de vaccinare cu doza a treia nu diferă cu nimic faţă de celelalte doze.

"Vaccinarea se desfăşoară după aceeaşi modalitate - triaj medical, obţinerea consimţământului, vaccinarea propriu zisă şi supravegherea post-vaccinare. Fiecare persoană vaccinată primeşte o adeverinţă de vaccinare în care se regăseşte şi cea de-a treia doză de vaccin în funcţie de vaccinul pe care optăm să-l facem la această doză de rapel. (...) Eu ştiu că o persoană care face şi doza trei, dacă îşi descarcă din nou certificatul digital va apărea şi această doză inclusă, deşi trebuie să înţelegem foarte clar că validitatea certificatului nu se modifică, adică cele două doze sunt suficiente ca să ateste faptul că o persoană este vaccinată cu o schemă completă la acest moment", a spus Gheorghiţă.

CITEȘTE ȘI: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi

Gheorghiţă a arătat că în cazul în care schema de vaccinare este completă şi există şi istoric de trecere prin boală nu este contraindicată efectuarea dozei a treia, ci doar amânarea acesteia.

El a indicat că persoanele care au fost vaccinate cu Johnson&Johnson nu au recomandare de doză de rapel.

"Vom vedea în perioada următoare care sunt datele ştiinţifice publicate şi care ar fi tipul de vaccin care ar putea fi folosit pentru această doză de rapel, dar nu este cazul la acest moment", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Gheorghiţă a mai arătat că săptămâna aceasta se va lua o decizie cu privire la doza de rapel pe care ar urma să o facă persoanele vaccinate cu Astra Zeneca.

"Instrucţiunile şi procedurile sunt foarte clare. Ele au fost trimise încă de săptămâna trecută centrelor de vaccinare şi prin Direcţiile de Sănătate Publică şi în această săptămână vom evalua posibilitatea ca persoanele care au primit prima doză de vaccin Astra Zeneca şi care din diverse motive, pentru că s-au speriat cel mai frecvent, şi au amânat efectuarea rapelului cu vaccin Astra Zeneca şi care au trecut deja de şase luni de la acel moment vor putea să beneficieze de un vaccin pe bază de ARN mesager direct, fără nicio recomandare medicală, dar această hotărâre o vom lua în cursul acestei săptămâni, după ce va fi dezbătut în cadrul grupurilor ştiinţifice", a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te