La un an după tratament, 10 din 12 participanți nu au mai avut nevoie de insulină suplimentară. Costul anual al tratamentului pentru diabet variază semnificativ, în funcție de mai mulți factori, inclusiv tipul de diabet, severitatea bolii, planul de tratament specific și opțiunile de asigurare medicală.
Nu există un preț fix pentru un tratament anual, dar se pot estima costuri pentru consultații, analize, medicamente și alte terapii.
„Acesta este un studiu de referință – nu poate fi supraestimat”, spune Giacomo Lanzoni, cercetător în domeniul diabetului la Facultatea de Medicină Miller a Universității din Miami, care nu a fost implicat în noua lucrare.
Aceste celule cultivate în laborator pot trata cu succes diabetul, spune el, iar tehnica de fabricare a acestora poate fi extinsă. Acest lucru deschide calea pentru restabilirea producției de insulină pentru multe persoane cu această boală.
Un tratament pentru diabet ar putea elibera oamenii de injecţiile cu insulină, ce pot costa enorm
Diabetul de tip 1 afectează peste 8 milioane de oameni din întreaga lume. Este o boală autoimună care pune sistemul imunitar al unei persoane împotriva celulelor producătoare de insulină din pancreas, distrugându-le.
Insulina ajută zahărul să treacă din sânge în celule, pentru energie; fără ea, zahărul rămâne în sânge, înfometând celulele.
„Oamenii nu pot supraviețui fără insulină”, spune Felicia Pagliuca, coautoarea studiului, biolog celular și vicepreședinte senior la Vertex Pharmaceuticals, compania cu sediul în Boston din spatele noii terapii, conform sciencenews.org.
Citeşte şi: Britanici cu pancreatite după ce au luat medicamente de diabet și obezitate. Se vând și în România
Aici intervine insulina injectabilă . Medicamentul există de peste 100 de ani, iar instrumente precum monitoarele continue de glucoză și pompele de insulină îi ajută pe pacienți să monitorizeze glicemia și să ajusteze nivelurile de insulină.
Dar aceste instrumente nu sunt perfecte. Corpurile noastre tolerează o zonă îngustă, de tip Goldilocks, a nivelurilor sigure de zahăr din sânge.
Dacă nivelul este prea ridicat, oamenii pot suferi leziuni renale, nervoase și oculare. Dacă nivelul este prea scăzut, oamenii pot leșina sau chiar mai rău.
Citeşte şi: Băuturile cu îndulcitori cresc riscul de diabet, conform unui nou studiu. Care este explicația?
„Există o nevoie urgentă de noi terapii”, spune Pagliuca. În 2023, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a aprobat o terapie care utilizează celule pancreatice de la donatori decedați, menită să înlocuiască celulele producătoare de insulină pierdute la persoanele cu diabet zaharat de tip 1.
Însă abordarea este limitată de numărul de donatori de organe disponibili și de calitatea celulelor acestora. Pacienții au nevoie adesea de perfuzii din mai multe pancreasuri donate, spune Pagliuca.
Pentru a aborda aceste provocări, Vertex a dezvoltat o metodă de creștere a celulelor insulare pancreatice în laborator folosind celule stem umane și un amestec de nutrienți și substanțe chimice.
Citeşte şi: Pulberea aromată din casă care îți topește grăsimea. Ține sub control diabetul, întinerește ficatul
Aceste insule crescute în laborator, grupuri de celule care conțin celule beta producătoare de insulină, nu ajung în pancreasul oamenilor.
În schimb, se stabilesc în ficat, o locație care pare să funcționeze bine atât pentru aceștia, cât și pentru pacienți.
Într-un studiu clinic de mică amploare, efectuat pe 14 persoane cu diabet zaharat de tip 1, medicii au infuzat sute de milioane de celule insulare fabricate în laborator în venele participanților.
Nu mai au nevoie de insulină
Aceste celule „încep să funcționeze chiar de la început”, spune Pagliuca, detectând nivelurile de zahăr din sânge și producând insulină ca răspuns.
După o doză completă de terapie, numită zimislecel , 10 din 12 participanți care au fost cândva dependenți de insulină suplimentară nu au mai avut nevoie de ea - nici măcar la un an după tratament.
Alți doi și-au redus dozele de insulină cu până la 70%. „Renunțarea la terapia cu insulină este o realizare remarcabilă”, spune Tom Donner, directorul Centrului de Diabet Johns Hopkins.
O povară
Gestionarea diabetului poate fi o povară psihologică uriașă, spune el. Ameliorarea nevoii de insulină suplimentară ar putea reduce această povară.
Deși pacienții din noul studiu au tolerat, în general, bine terapia, oamenii de știință de la Vertex au raportat două decese fără legătură și o serie de efecte secundare.
Un deces a fost cauzat de o complicație chirurgicală, spune Pagliuca. Celălalt a fost cauzat de o leziune cerebrală preexistentă.
Nu e o plimbare prin parc
Efectele secundare, care au inclus diaree, dureri de cap, greață și infecție cu COVID-19, s-au datorat în mare parte medicamentelor imunosupresoare care împiedică organismul să atace și să respingă noile celule insulare.
Pacienții vor trebui să continue tratamentul cu aceste medicamente pentru a proteja celulele. „Imunosupresia nu este o plimbare în parc”, spune Lanzoni.
O persoană îşi măsoară nivelul glucozei din sânge cu glucometrul - Foto: Pexels/Nataliya Vaitkevich
Aceasta implică tot felul de riscuri, inclusiv infecții. În mod ideal, ar dori să vadă o terapie celulară pentru diabet care să nu necesite imunosupresie pe termen lung, lucru la care lucrează el și alții din domeniu.
Între timp, Vertex și-a extins studiul pentru a include un total de 50 de pacienți, aproape toți primind doza de terapie celulară. Cercetătorii speră să obțină date de la acești pacienți și să solicite aprobarea de reglementare pentru terapie în 2026.