Un nou pachet de bază pentru asistență medicală. Ce consultații și analize vor fi decontate de stat

DE Alin Crișan | Actualizat: 02.06.2023 - 19:07
Stetoscop, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Este oficial. Pacienții vor beneficia de un nou pachet de bază pentru asistență medicală. Printre acestea se numără și consultații la stomatolog.

SHARE

Se extinde pachetul de consultații și analize decontate de stat. Medicul de familie va putea să imobilizeze o fractură și să facă spălături gastrice. 

Un nou pachet de bază pentru asistență medicală

La stomatolog, o dată pe an, putem să cerem un detartraj cu ultrasunete gratuit, iar pacienții cu accident vascular cerebral și marii arși vor beneficia de logopedie, la domiciliu.

Pachetul de bază pentru asistență medicală va fi suplimentat pe mai multe paliere.

Citește și: Legenda vinului de Sarichioi, făcut dintr-un soi de viță de vie adus de furtună. E licoarea zeilor

De exemplu, medicii de familie vor putea recolta probe biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, tratamente intravenoase cu injectomat, vor putea să imobilizeze fracturi, să trateze entorse și luxatii sau să facă spălături gastrice.

Cabinetele medicilor de familiie, spun autoritățile din sănătate, vor fi dotate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru aceste proceduri.

Ce specialiști pot trimite pacienți la consiliere psihologică

Conform noilor prevederi, medicii din ambulatoriul de specialitate vor putea ajuta bolnavii cu hemofilie, talasemie, HIV/SIDA, dermatită atopică ori hemipareze. Tot aici, chirurgii sau obstetricienii vor putea face puncție biopsie mamară ghidată ecografic.

Se extinde și lista specialiștilor care vor putea trimite pacienții către consiliere psihologică. Și aici vorbim în special despre copii.

Citește și: Trei tineri au fost arestați, după ce au prins și mâncat o lebădă. Credeau că e o rață „mare”

Specialiștii din reumatologie, genetică medicală, cardiologie pediatrică și radioterapie sunt specialități nou introduse care pot dantrimiteri către terapie psihologică.

O ședință va avea 50 de minute, iar suma decontată de stat va fi de 135 de lei.

Mai mulți bani de la stat pentru tratamente stomatologice

Vor fi îmbunătățiri și când vine vorba de tratamentele stomatologice. Statul mărește plafonul la 9.000 de lei pe lună pentru cei din rural și la 6.000 de lei pe lună pentru urban.

Timp de 3 ore pe zi, stomatologii care au încheiat contract cu Casa de Asigurări de Sănătate vor avea obligația să vadă persoane asigurate. În plus, o dată pe an putem face detartaj cu ultrasunete și periaj profesional.

De asemenea, pacienții cu AVC și marii arși vor beneficia de logopedie la domiciliu. Toate aceste modificări vor intra în vigoare pe 1 iulie, potrivit știrileprotv.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te