VIDEO Un medic de terapie intensivă cere „lockdown”: Trăiește doar 1 din 2 pacienți în stare gravă

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 03.11.2020 - 13:21
Dr. Radu Țincu avertizează că și sisteme performante, ca cel german, riscă se se blocheze
Dr. Radu Țincu avertizează că și sisteme performante, ca cel german, riscă se se blocheze

Suspendarea locală sau regională a activităților sociale și economice, atunci când pandemia scapă de sub control, este obligatorie, crede dr. Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, din București. Acesta avertizează că medicii aleg cine trăiește.

SHARE

Dacă nu respectăm regulile sanitare impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, fie ne îmbolnăvim noi, fie îi îmbolnăvim pe apropiați de-ai noștri.

„Iar dacă aceștia din urmă se vor găsi în grupele vulnerabile, cel mai probabil se vor îmbolnăvi grav și îi vom trimite într-o secție de terapie intensivă. Știm că din cei ajunși la terapie intensivă doar 1 din 2 va supraviețui.

Dacă populația nu vrea să accepte aceste măsuri de restricție, grele într-adevăr, autoritățile au responsabilitatea să corecteze derapajele sociale. Și în momentele în care pandemia scapă de sub control, să instituie anumite măsuri de restricție”, este declarația categorică făcută în cadrul emisiunii Newsweek LIVE de către dr. Radu Țincu.

 

 

Medicul de terapie intensivă a povestit că a fost întrebat de un român ce facem dacă pandemia de coronavirus va dura doi ani. Vom sta închiși în casă tot acest timp?

„Răspunsul este nu. Pandemia evoluează în valuri epidemice. Probabil că până la anul, când sperăm să avem un vaccin, vom mai avea încă un val epidemic în primăvară. Cred că dacă avem trei valuri cu câte 14 zile de lockdown, nu putem vorbi de o tragedie socială sau economică.

Dar dacă va crește numărul de bolnavi, va exista un impact economic. Bolnavii vor consuma tot mai mulți bani din bugetul sănătății, iar mulți își vor pierde viața. Iar pierderea vieții nu poate fi cuantificată economic”, a declarat doctorul. 

Radu Țincu consideră că nu stă în picioare argumentul guvernanților că nu se impune un lockdown pentru că indicii epidemiologici din România nu sunt de aceeași gravitate ca în țările vest europene.

Nu trebuie să ne uităm doar la indicii epidemiologici. Impunerea unor restricții ține de capacitatea sistemelor de sănătate de a prelua bolnavii. Degeaba avem indici epidemiologici favorabili, dacă sistemul sanitar este la capacitate maximă și riscăm să nu mai putem prelua acești bolnavi din comunitate.

Vedem că în Germania, cancelarul Angela Merkel spune că la ritmul actual de îmbolnăviri sistemul nemțesc de terapie intensivă va fi copleșit.

Și discutăm de cel mai performant sistem de terapie intensivă din Europa.

Observăm că Marea Britanie, prin vocea scepticului Boris Johnson, introduce lockdown, din aceeași perspectivă a protejării sistemului sanitar.

Belgia anunță răspicat că foarte curând capacitatea sa de terapie intensivă va fi depășită.

Dacă toate aceste țări au avut maturitatea și responsabilitatea să accepte că au sisteme de sănătate cu o anumită limită, și România va trebui să facă acest pas”, a precizat dr. Radu Țincu, în cadrul emisiunii Newsweek LIVE.

Carantină regională sau locală

Medicul menționează însă că nu mai e necesară o carantină generală, așa cum a fost impusă prin starea de urgență din martie. 

„Tipul de lockdown din martie nu mai este aplicabil, pentru că nu mai este necesar. Dacă mă întrebați, nici în martie nu era neapărat necesar din punct de vedere al evoluției pandemiei. Nu era atât de intensă.

Dart atunci a fost util pentru că nu cunoșteam virusul și nu știam mai nimic despre cum se comportă.

Nu aveam pregătite sistemele sanitare în a face față unui număr mare de îmbolnăviri cu o boală infecto-contagioasă. Nu existau echipamente de protecție. Au trebuit implementate circuite speciale în spitale.

Deci era nevoie de această pauză pentru a pregăti sistemul sanitar.

Acum, lockdown-ul nu va fi național, ci regional sau local, pe acele zone de focar unde avem o transmitere intra-comunitară accelerată, unde sistemele sanitare sunt deja la capacitate maximă și riscă să nu mai poată prelua pacienți cu coronavirus.

Evoluția pandemiei nu ține cont decât de factorii naturali. Se va răspândi virusul în societate indiferent dacă vrem sau nu, indiferent dacă politizăm subiectul pandemiei”, a precizat dr. Radu Țincu, în cadrul Newsweek LIVE.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te