Ucide soarele SARS CoV2? Arderea vegetației și poluarea distrug eficiența soarelui

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.04.2020 - 16:50

Printre nenumăratele ipoteze care s-au perindat pe internet în privința coronavirusului, cea conform căreia soarele oprește epidemia este extrem de populară. Drept urmare, și ideea că se poate dezinfecta pielea, îmbrăcămintea sau alte obiecte cu lumină UV a devenit populară.

SHARE

Pentru oamenii de știință, faptul că virușii nu rezistă la soare este un adevăr, numai că era nevoie de o explicație de ce în țările cu temperaturi ridicate nu pare a avea efect.

Un studiu pe cazurile de gripă din Brazilia arată că acestea sunt în creștere în timpul sezonului de ardere a vegetației de pe câmpuri, o practică agricolă la care fermierii brazilieni nu renunță, în ciuda avertismentelor că fumul ridică nivelul de poluare și, în cazul răspândirii coronavirusului, diluează radiațiile solare UV, ceea ce împiedică combaterea virușilor.

Într-un studiu publicat de Universitatea Harvard se arată faptul că o creștere a poluării cu 1 microgram de particule poluante pe fiecare metru cub determină, de asemenea, o creștere a mortalității cu 15%.

Organizația Mondială a Săntătății acceptă o limită de 10 micrograme PM pe metru cub.

Există date și din Italia unde a fost comparată mortalitatea din zona Lombardiei, o regiune poluată, cu alte zone, concluzionandu-se faptul că poluarea aerului a reprezentat un co-factor în creșterea numărului de decese.

Sunt studii care demonstrează că aerosolii cu cât sunt mai expuși la lumina soarelui, cu atât devin mai puțin probabil să rămână infecțioși.

Dar nimeni nu a dezvoltat aceste studii, să se știe exact cât durează pentru a dezactiva SARS CoV 2 cu lumina soarelui sau ce putere este necesară.

Cantitatea de UV în lumina soarelui variază în funcție de ora zilei, vremea, anotimpul și locul în care este măsurată - mai ales latitudinea - prea mulți factori pentru a stabili un proces sigur de a ucide, natural, virusul.

William Bryan, consilier în știință și tehnologie la Departamentul de Securitate Internă din SUA, a prezentat câteva rezultate dintr-un studiu având ca temă posibilitatea ca lumina soarelui să ucidă agentul patogen.

S-a descoperit că atunci când virusul este suspendat în aer, timpul de înjumătățire - timpul necesar pentru a dezactiva jumătate din particule dintr-un anumit eșantion - în „condiții obișnuite” (20% umiditate și o temperatură de 21.1-23.9 grade Celsius a fost în jur de o oră. Când au adăugat lumina soarelui în ecuație, acesta s-a redus la doar un minut și jumătate.

Cu toate acestea, până în prezent, rezultatele studiului folosesc doar ca o informare. Nu este clar ce lungime de undă sau intensitate de lumină s-a folosit în studiu.

Lumina soarelui conține trei tipuri de UV. UVC ucide clar microorganismele. Deși nu a existat nicio cercetare privind modul în care UVC afectează în special SARS CoV 2, studiile au arătat că poate fi utilizată împotriva acestui tip de coronavirus. Radiația deformează structura materialului genetic și împiedică particulele virale să facă mai multe copii.

Și totuși, nu este atât de ușor pe cât se spera. Într-un studiu recent - care a analizat dacă UVC poate fi utilizat pentru dezinfecție - autorii au descoperit că, deși este posibil să ucidă virusul în acest fel, uneori este nevoie de o mai mare expunere, mai ales când concentrația de viruși este mai mare, cum e cazul spitalelor.

Cantitatea de ultraviolete necesară a variat mult, în funcție de factori precum forma și tipul de material pe care s-a așezat virusul.

UV Light Technology, o companie care oferă echipamente de dezinfectare spitalelor, companiilor farmaceutice și producătorilor de produse alimentare din Marea Britanie, a rămas fără produse în urma valului imens de solicitări.

„Am avut o anchetă, clienții ne-au sugerat să facem un echipament UV la intrare și ieșire din supermarket, oamenii să stea sub el pentru câteva secunde și gata, se dezintectează”, a declarat Dan Arnold, manager UV Light Technology, pentru BBC.


„UVC este riscantă, nu ar trebui să fii expus la așa ceva”, precizează Arnold. „Poate dura câteva ore pentru ca să capeți arsuri solare de la UVB, dar cu UVC este nevoie de câteva secunde. Dacă ochii îți sunt expuși ... știți senzația aceea cruntă când te uiți direct la soare? Cu UVC se simte de 10 ori mai acut, după câteva secunde.”

Pentru a utiliza UVC în siguranță, este nevoie de echipament și instruire specializată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment sever împotriva persoanelor care folosesc lumină UV pentru a-și steriliza mâinile sau orice altă parte a pielii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te