Simptomele gastrointestinale te salvează. Ele pot apărea înainte de boala Parkinson

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.08.2023 - 20:27
Simpromele gastrointestinale te salvează - Foto: freerangestock.com

S-ar putea să nu pară că de exemplu constipația sau dificultatea la înghițire, legate de problemele gastro, ar putea semnala o problemă neurologică, dar noi cercetări sugerează că afecțiunile intestinale ar putea fi un indicator precoce al bolii Parkinson.

SHARE

Se crede de asemenea că simptomele gastrointestinale preced dezvoltarea bolilor cerebrovasculare, inclusiv accidentele vasculare cerebrale, anevrismul cerebral sau boala Alzheimer.

Cercetătorii au sugerat anterior că afecțiunile intestinale pot apărea înainte de boala Parkinson.

Simpromele gastrointestinale te salvează

Cercetătorii, inclusiv dr. Pankaj Pasricha, de la Clinica Mayo Arizona, din Scottsdale, au folosit date de la o rețea de dosare medicale la nivel național din SUA (TriNetX) pentru a compara peste 24.000 de persoane care fuseseră diagnosticate cu boala Parkinson, de cauză necunoscută, cu cele care fuseseră diagnosticate cu alte afecțiuni neurologice.

Aceasta a inclus peste 19.000 de pacienţi cu boala Alzheimer, peste 23.000 cu boala cerebrovasculară si peste 24.000 cu nici una dintre aceste afecţiuni.

Anchetatorii i-au comparat pe cei cu boala Parkinson cu cei din celelalte grupuri de comparţie, pentru vârstă, sex, rasă, etnie şi durata diagnosticului.

Citeşte şi: Mănuşa care depistează boala Parkinson cu ani înainte de simptome. Invenţia unui start-up ieșean

Apoi au comparat frecvența afecțiunilor intestinale incluse în fișa lor electronică de sănătate, pentru o medie de șase ani, înainte de diagnosticarea bolii Parkinson.

Boala Parkinson este o tulburare a creierului care provoacă mișcări neintenționate sau incontrolabile, cum ar fi tremurături, rigiditate și dificultăți de echilibru și coordonare. Simptomele încep de obicei treptat și se agravează în timp, conform Institutului Naţional pentru Boili ale Bătrâneţii din SUA.

Pentru a testa ipoteza într-un mod diferit, cercetătorii au împărțit toți adulții care au fost diagnosticați cu oricare dintre cele 18 afecțiuni intestinale în grupuri separate, în funcție de starea lor.

Acești oameni au fost apoi potriviți cu oameni fără această afecțiune intestinală specială. Aceștia au fost monitorizați timp de cinci ani, prin fișele lor medicale, pentru a vedea câți dintre ei au dezvoltat boala Parkinson sau alte tulburări neurologice.

Citeşte şi: Studiu: O simplă gripă poate cauza, în timp, Parkinson sau Alzheimer. Ce infecții pot ataca creierul

Patru afectiuni intestinale specifice au fost asociate cu un risc mai mare de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit raportului publicat online, în Revista Gut.

Gastropareza (golirea întârziată a stomacului), disfagia (dificultățile de înghițire) și constipația au fost toate asociate cu un risc mai mult decât dublu de apariție a bolii Parkinson, în cei cinci ani înainte de diagnostic.

Sindromul intestinului iritabil (IBS) fără diaree a fost asociat cu un risc cu 17% mai mare.

„Acest studiu este primul care stabilește dovezi observaționale substanțiale că diagnosticul clinic al constipației și al disfagiei, gastroparezei și sindromului intestinului iritabil, fără diaree, ar putea prezice în mod specific dezvoltarea bolii Parkinson”, au spus autorii, într-un comunicat de presă al jurnalului, conform United Press International.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te