Raed Arafat: Se pot impune restricții în anumite zone - București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița

DE Alexandru Pop | 13.07.2020 - 10:02
Raed Arafat/FOTO: gov.ro

Autoritățile ar putea impune noi restricții, dacă situația epidemiologică din România se înrăutățește, a confirmat duminică seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

SHARE

Ar fi posibil ca autoritățile să spună „stop la mare” sau la munte, pentru a limita răspândirea comunitară a coronaviruslui? a fost întrebat Raed Arafat.

„Știți care este treaba? Nu știu dacă mai e posibil să spuneți Stop la mare! acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru. Nu mai avem”, a declarat Raed Arafat referindu-se la măsurile din timpul stării de urgență, când deplasările între localități au fost limitate drastic la nivel național.

Unele restricții s-ar putea pune, însă, la nivel local, a arătat Raed Arafat. „Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a confirmat la Digi24 șeful DSU.

„Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, a avertizat Raed Arafat. 

Oficialul a subliniat că e vorba despre restricții care sunt impuse local, dacă va continua această situație epidemiologică. „Este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone”, a spus șeful DSU, dar a precizat că în acest moment autoritățile nu au în discuție așa ceva. „Dar nimeni nu exclude, dacă vedem că o situație continuă să explodeze în anumite județe”, a completat Raed Arafat.

El a reamintit că în prezent „avem un număr foarte mare de cazuri continuu” în cinci „puncte fierbinți” - București, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, la care se adaugă Galați. „Dacă continuă această creștere, dacă continuă situația așa, este posibil să se ia anumite măsuri, pe alocuri, pe anumite zone. Asta nu s-a discutat, dar normal că trebuie discutat și în cadrul Grupului tehnico-științific, și la toate nivelurile, ca să se vadă de fapt ce trebuie făcut pentru a opri răspândirea mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Întrebat ce ar însemna, în cifre absolute, pragul de la care s-ar putea pune aceste restricții, secretarul de stat din MAI a spus că mai degrabă ar fi vorba despre o „continuare a creșterii”.

„Sunt diferite aspecte pe care le calculează colegii de la INSP. De exemplu, la INSP avem reguli pentru localitățile mai mici, cu 3 la mie răspândire comunitară, dar la localitățile mari sunt alte reguli pe care ei știu cum să le calculeze și cum să zică dacă riscul a ajuns la un nivel”, a arătat Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te