VIDEO Primul caz de variola maimuței semnalat în România. Cum se transmite. Carantină, 21 zile

DE Romulus Preda | Actualizat: 13.06.2022 - 21:43
VIDEO Prim caz de variola maimuței în România. Cum se transmite și te protejezi. Carantină, 21 zile

Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat, luni, în România la un bărbat de 26 de ani, anunță Ministerul Sănătății.

SHARE

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, informează Ministerul Sănătății.

Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

Potrivit sursei citate, boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.

Citește și: Separatiștii din Transnistria amenință că atacă Chișinăul dacă NATO dă armament Republicii Moldova

Alegeri Franța: Blocul de stânga şi coaliţia lui Macron au câte 25,2 la sută în estimări

Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni, dar se transmite prin contact sexual între persoane gay și bisexuale și poate genera și forme severe, a declarat agenția de sănătate a UE.

Transmiterea de la om la om are loc prin contactul apropiat cu materialul infecțios din leziunile pielii unei persoane infectate, prin picături respiratorii în contact prelungit față în față și prin materiale, obiecte infectate”, a comunicat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

 
Raportul a subliniat că majoritatea pacienților diagnosticați cu variola maimuțelor în Europa erau bărbați homosexuali și „natura leziunilor care se prezintă în unele cazuri sugerează că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual”.

Agenția de sănătate a UE a avertizat că persoanele care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc mai mare de infecție.

Conform evaluării riscului, pacienții au prezentat până acum doar simptome ușoare în timpul focarului actual. Dar, a avertizat că variola maimuțelor, în general, ar putea provoca boli severe.

ECDC a recomandat statelor membre ale UE să solicite pacienților cu variola maimuțelor să rămână izolați și să evite contactul fizic apropiat până când erupția cutanată se vindecă complet.

Medicii au îndemnat oamenii să fie atenți la semne, care pot include febră, dureri de cap, umflături, dureri musculare, dureri de spate, noduli limfatici umflați, frisoane și stare de epuizare.

Acest virus zoonotic rar, ce se transmite oamenilor de la un animal, dezvoltă o erupție dureroasă și răni deschise, de obicei începând de pe față.

Dacă erupția se extinde la ochi poate provoca orbire.

Simptomele durează în general de la 14 la 21 de zile, cu cazuri severe legate de vârstă, gradul de expunere la virus, starea de sănătate a pacientului și severitatea complicațiilor.

Infecția apare mai frecvent în părți îndepărtate ale Africii centrale și de vest, lângă pădurile tropicale.

Se răspândește între oameni doar prin contact apropiat, cu sângele, fluidele corporale sau leziunile cutanate ale unui animal infectat.

În Africa, infecțiile umane au fost documentate după manipularea maimuțelor infectate, a șobolanilor giganți din Gambia și a veverițelor.

Consumul de carne gătită inadecvat a unui animal infectat este un risc.

Potrivit OMS, virusul variolei maimuțelor este similar cu variola umană. Deși variola maimuțelor este mult mai ușoară decât variola umană, poate fi fatală.

Are o rată a mortalității între unu și 10%, majoritatea deceselor survin la grupe de vârstă mai mici.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice disponibile, dar focarele pot fi controlate.

S-a dovedit că vaccinarea împotriva variolei este eficientă în proporție de 85% în prevenirea variolei maimuțelor.

Însă vaccinul nu mai este disponibil publicului larg, deoarece a fost întrerupt după eradicarea globală a variolei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.