UPDATE: USR a cerut ministrului Sorina Pintea să declare epidemia de gripă, măcar în zonele unde s-au confirmat foarte multe cazuri de îmbolnăviri, precum București, Constanța, Argeș, Arad și Olt. Totodată, formațiunea a cerut și majorității PSD-ALDE să deblocheze Legea Vaccinării, care se află în Parlament de mai bine de un an și jumătate.
„Ministrul Sănătății, Sorina Pintea nu face decât să ne spună, de câteva săptămâni încoace, că urmează o epidemie, dar lipsesc campanii ale ministerului care să explice cetățenilor importanța imunizării anti-gripale și cum se face aceasta”, a acuzat USR, care a amintit și că România se numără printre țările cu cea mai scăzută rată de vaccinare anti-gripală din Europa: 5.2%.
---
Victima este un bărbat de 62 de ani, din județul Bihor. El fusese confirmat cu virusul A (H1) și nu fusese vaccinat antigripal, a mai precizat INSP.
Cea de-a 28-a victimă, înregistrată în 22 ianuarie, este o femeie de 75 de ani, din județul Caraș-Severin. Ea nu fusese vaccinată și avea condiții medicale preexistente.
Victimele cu numerele 26 și 27, decedați în 21 și 22 ianuarie, au fost o femeie din București, de 71 de ani, și un bărbat din Timiș, de 70 de ani. Cei doi nu fuseseră vaccinați.
Cea de-a 24-a și a 25-a victimă au murit în 18 ianuarie; erau un bărbat de 61 de ani din județul Prahova și o femeie de 74 de ani din județul Ialomița.
Primul deces din acest an a fost în județul Galați: un bărbat de 53 de ani, nevaccinat și cu „condiții medicale preexistente”.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, la Digi 24, când s-a înregistrat cel de-al 20-lea deces, că România este „în pragul unei epidemii de gripă, nu avem încă o epidemie”. Pintea a mai spus și că în București, Constanța și zona de vest numărul îmbolnăvirilor este mai mare.
Marți, Ministerul Educației a anunțat că în toate școlile din țară se va face în fiecare zi, înainte de începerea cursurilor, un triaj epidemiologic, pentru a împiedica răspândirea gripei.
Ministerul Sănătății a anunțat că a cumpărat 1,3 milioane de doze de vaccin gripal. Până în 6 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de către Ministerul Sănătății, potrivit instituției.
Grupele de risc sunt, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, copiii și adulții cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravidele, persoanele cu vârsta de peste 65 ani, copiii și bătrânii instituționalizați.
Pentru a preveni infectarea, trebuie respectate măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse), menținerea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare.