Ministrul interimar al Sănătății: E logic ca personalul medical să se vaccineze

DE Edi Neagu | 28.09.2021 - 11:23
Certificatul de vaccinare ar urma să fie obligatoriu pentru personalul medical. FOTO: Facebook

Angajații din sistemul medical care nu se vaccinează și nu au trecut prin boală sau nu se testează ar putea avea contractele de muncă suspendate 30 de zile, urmând apoi încetarea contractului.

SHARE

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi că proiectul de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical reprezintă o măsură necesară în această perioadă a pandemiei.

"Ieri, Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medical, respectiv pentru personal din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru personal din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă. Este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. (...) Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, că trebuie să prezinte conducătorului unităţii, respectiv unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, trebuie să prezinte aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul. Există această posibilitate", a spus ministrul interimar.

CITEȘTE ȘI: Pieton rupt în două, la propriu, după ce a fost lovit pe trecerea de pietoni cu peste 150 km/h

El a amintit că 70% dintre medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi anti-COVID.

Cseke Attila a subliniat că persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, apoi ar urma încetarea contractelor de muncă.

CITEȘTE ȘI: Creștere suspectă a infecțiilor COVID în București: 2.500 cazuri, față de 600 în urmă cu o zi

"În cazul în care nu se prezintă (certificatul digital - n.r.) - avem de-a face cu o persoană din sistemul medical care nu este vaccinată, nu a trecut prin boală şi nu se testează - va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă. De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi", a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, este "logic" ca personalul medical să se vaccineze.

"Avem 15 state în întreaga lume, dintre care unele în Uniunea Europeană, care au inclus vaccinarea obligatorie. Noi, prin acest proiect legislativ, spunem că cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze. Este totuşi o nuanţă. (...) Statul român a pus la dispoziţie tuturor, inclusiv personalului medical, gratis acest vaccin. Eu cred că toţi cei care lucrează în sistemul medical cred în tehnologie, cred în ştiinţă medicală, că doar nu facem medicină prin punerea mâinii pe pacient, ci facem prin aplicarea unor metode, unor tehnologii, cu ajutorul unei aparaturi moderne, cu ajutorul medicamentelor, cu ajutorul vaccinurilor. Şi atunci este - cred eu - absolut logic ca personalul medical să fie vaccinat. Dacă totuşi există persoane din această categorie care din diferite motive nemedicale nu doresc să se vaccineze, atunci pentru protecţia pacienţilor în primul rând. Pentru că pacientul, atunci când intră într-o unitate sanitară, aşteaptă să aibă protecţie în ceea ce priveşte posibilitatea de infectare, în sensul în care această posibilitate să fie redusă până la zero", a arătat Cseke Attila.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.