Medicul care cere salarii mai mari în spitale câștigă 3.000€/lună, de 4 ori mai mult ca un profesor

DE Alex Darvari | Actualizat: 16.06.2023 - 11:57
Medicul care cere salarii mai mari în spitale câștigă 3.000€/lună - Foto: news.ro

Medicii vor salarii mai mari deoarece sunt plătiți doar cu 100 de lei pe oră, iar pentru gărzi se plătește suma de 40 de lei. Anunțul a fost făcut de medicul Florin Chirculescu, care are un salariu de 3.000 euro/lună.

SHARE

Medicii vor salarii mai mari și pentru asta au ieșit, azi, în stradă. Ei au solicitat majorări salariale pentru personalul mediu şi majorarea tarifului pentru gărzile suplimentare efectuate de medici în spitalele publice. Anunţă că nu vor renunţa la calendarul protestelor, calendar care include o grevă de avertisment în 27 iunie, urmată de declanşarea grevei generale, începând cu 1 iulie.

Medicul Florin Chirculescu, de la Spitalul Universitar, a afirmat că, în timpul programului normal de lucru, ziua, medicii primesc 100 de lei pe oră, iar după ce încep garda primesc doar 40 de lei pe oră. ”Eu nu ştiu dacă mai există vreun loc pe pământul acesta, unde, cu cât munceşti mai mult, cu atât să fii plătit mai puţin”, a comentat el.

Medicul care cere salarii mai mari în spitale câștigă 3.000€/lună

Dacă un medic primește 100 de lei pe oră, într-un program normal de lucru ar câștiga 800 de lei. În 3 zile un medic ar lua salariul unui profesor debutant. 

Citește și: Venitul unui medic, de patru ori cât al unui profesor. Asistenta, dublu față de un profesor debutant

Medicul Florin Chirculescu a câștigat, anul trecut, suma de 190.000 de lei pe lună ca medic coordonator la Spitalul Universitar București. Este vorba de 3.000 euro net pe lună, de 3 ori mai mult decât un profesor cu 25 de ani vechime.

Salariile de la Spitalul Universitar București sunt AICI  

Citește și: Ce salarii au profesorii în România față de cei din Franța, Bulgaria, Polonia și Ungaria

Salariul unui medic începe de la 18.000 de lei fără gărzi. În această sumă e inclus doar sporul pentru condiții grele de muncă.

Ce pretind medicii

„Principalele revendicări sunt cele de natură salarială. Cele pe termen scurt se referă la aplicarea integrală a Anexei 2, respectiv anexa sănătăţii. Într-adevăr, săptămâna trecută Guvernul a adoptat pentru personalul auxiliar sanitar creşterea salariilor de bază la nivelul anului 2022, a rămas însă o restanţă, cea referitoare la acordarea salariilor de bază aferente anului 2022 şi pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare.

A doua categorie de solicitări pe termen scurt se  referă la sporurile pentru condiţii de muncă pentru infirmiere brancardieri şi aşa mai departe, respectiv sporurile pentru zilele nelucrătoare şi sporul de tură pentru asistentele medicale şi, de asemenea, pentru infirmiere şi brancardieri, acestea trebuind aduse la nivelul actual al salariului de bază. Pe termen mediu discutăm despre aplicarea viitoarei legi a salarizării, aşa cum noi am negociat-o cu Ministerul Sănătăţii, respectiv acordarea unei creşteri de cel puţin 50% din diferenţa între viitorul salariu şi cel actual al tuturor salariaţilor din sectorul sanitar”, a declarat, joi, vicepreşedintele Federaţiei sindicale „Solidaritatea Sanitară”, Gabriel Predică. 
Medicul Florin Chirculescu a explicat care sunt revendicările colegilor săi cu privire la plata gărzilor suplimentare, el arătând că fiecare oră de gardă din afara contractului de muncă este plătită cu 30 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te