În România nu se mai poate face transplant pulmonar. Italia ne ajută cu 5 intervenții pe an

DE Alex Darvari | 30.03.2021 - 18:07
În România nu se mai poate face transplant pulmonar / digi24

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţă că singurul centru de transplant pulmonar din România, care în ultimii ani a făcut opt astfel de operaţii, şase dintre pacienţi fiind încă în viaţă, şi-a pierdut acreditarea începând cu 9 martie.

SHARE

În aceste condiţii România a încheiat un acord cu Italia pentru a trimite pacienţii pentru transplant pulmonar, însă numărul operaţiilor este limitat la cinci pe an.

 
Vlad Voiculescu a anunţat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, că Centrul de Transplant Pulmonar al Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, singurul acreditat pentru această operaţie, s-a închis. Acreditarea centrului a expirat în 9 martie, iar spitalul nu a mai cerut prelungirea acesteia, a explicat ministrul, arată news.ro.
 
În acest context, Vlad Voiculescu a anunţat că România a încheiat un acord cu Italia care va primi pacienţi de pe lista de aşteptare din ţara noastră.
 
"În acest moment există o şansă la viaţă pentru pacienţii români aflaţi pe lista de transplant pulmonar de la ANT şi prin acest acord le oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia. Acordul presupune colaborarea dintre ANT şi Institutul Naţional de Sănătate din Italia”, a declarat ministrul. 
 
Este vorba despre 10 centre de transplant din Italia care vor primi, de miercuri, documentele pentru pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare şi cei care vor intra pe această listă pentru un transplant pulmonar din România, iar aceştia vor intra pe lista de aşteptare alături de pacienţii din Italia.
 
"Există o limitare la un număr de cinci transplanturi pulmonare pe an, aceasta este ceea ce s-a putut obţine în acest moment. Avem, de asemenea, discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici, în România. Este clar că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a efectua transplant pulmonar, ne-am dori să avem medici în ţară care să poată să efectueze în mod autonom această procedură chirurgicală”, a declarat Vlad Voiculescu.
 
Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Radu Zamfir, a explicat că au avut loc discuţii pentru realizarea unui acord privind transplantul cu Ungaria, însă fără rezultat, iar oficialii italieni au "reacţionat prompt".
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.