Imunizare prelungită: Cei care s-au vaccinat anti-COVID cu Moderna ar putea primi o a treia doză

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.04.2021 - 09:37
Moderna lucrează la o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva COVID-19, care să fie disponibilă în toamnă. / Foto: cnbc.com

Moderna lucrează la o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul său împotriva COVID-19, care să fie disponibilă în toamnă, a declarat directorul general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel, transmite CNBC.

SHARE

”Doresc să mă asigur că vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, în toamnă, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA”, a afirmat Bancel într-un interviu acordat emisiunii ”Squawk Box”.

Luna trecută, Institutul Naţional pentru Sănătate al SUA a început să testeze o varietate de oferte din partea Moderna, pentru utilizarea unei a treia doze de vaccin, menită să crească protecţia imunitară, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de apariţia unor variante ale coronavirusului, inclusiv una descoperită prima oară în Africa de Sud, cunoscută şi sub numele de varianta B.1.351.

Citește și:

FMI: Dacă se va vaccina masiv, economia Europei ar putea reveni la nivelul anterior crizei în 2022

Abordare similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă

Abordarea Autorității pentru Medicamente şi Alimente (FDA) de a autoriza vaccinuri modificate pentru Covid-19 este similară cu cea pentru vaccinurile anuale pentru gripă, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aprobate pentru utilizarea de urgenţă, fără studii clinice îndelungate.

Moderna speră să prezinte datele la autorităţile de reglementare în câteva luni, a spus Bancel, adăugând:” Obiectivul nostru este să muncim din greu pentru a fi pregătiţi până în toamnă”.

Declaraţiile acesteia au avut loc la o zi după ce Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze. Eficacitatea a fost de peste 95% împotriva formelor grave de boală, în acelaşi interval de timp, cea ce aduce compania mai aproape de obţinerea autorizaţiei definitive din partea autorităţilor de reglementare.

Citește și:

FOTO&VIDEO Lucrări pe 43 km din Autostrada Transilvania, promiși de PSD în 2013. Finalizați în 2024

În prezent, în Statele Unite există 453 de cazuri de îmbolnăvire cu varianta B.1.351 a coronavirusului, potrivit datelor Centrului pentru prevenirea şi Controlul Bolilor.

Această variantă îngrijorează în mod special experţii din sectorul sănătăţii, pentru că s-a dovedit că reduce eficacitatea actualelor vaccinuri pentru Covid-19, inclusiv a vaccinului dezvoltat de Moderna.

Bancel a reiterat miercuri convingerea sa că vaccinurile anuale pentru Covid-19 vor deveni un fapt comun, afirmând că noul coronavirus ”nu va dispărea de pe planetă”.

Ea a mai spus că Moderna vrea să producă şi vaccinuri împotriva gripei.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.