Tot ce trebuie să știi despre vaccinurile anti-COVID: răspunsurile la cele mai frecvente întrebări

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 29.01.2021 - 00:18
Inquam Photos / George Călin

Românii își pun o mulțime de întrebări despre vaccinul anti-COVID iar uneori ajung să creadă dezinformări care pot fi foarte periculoase. Newsweek România a adunat cele mai frecvente întrebări și răspunsurile specialiștilor, dar și fake news-urile care circulă despre vaccin.

SHARE

Vaccinul îmi modifică ADN-ul?

Nu. Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna nu conțin substanțe care au capacitatea de a modifica ADN-ul.

ARN-ul mesager din vaccin este o copie a unei mici părți din ARN-ul virusului SARS-CoV-2. Această moleculă are rolul de a oferi celulelor noastre instrucțiunile necesare pentru a produce proteina Spike, proteină la care sistemul imun va reacționa prin producerea de anticorpi specifici.

ARN-ul mesager este o moleculă neinfecțioasă, care nu se poate integra în ADN-ul uman și care este repede înlăturată odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike.  Sursa și mai multe informații: Ministerul Sănătății 

 

Pot face COVID-19 de la vaccin?

Nu. Vaccinurile împotriva COVID-19 folosite în România și în Uniunea Europeană, produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, nu conţin virusul SARS-CoV-2. Prin urmare, vaccinarea nu poate determina infectarea cu noul coronavirus și apariția COVID-19. Mai multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

 

Mai trebuie să port mască dacă m-am vaccinat?

Da. Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați.

Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de COVID-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul. Mai multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

Citește și: VIDEO Provoacă vaccinurile anti COVID-19 cancer? Răspunsuri la temerile românilor despre ARN Mesager

 

Ce înseamnă că un vaccin are eficiență 95%? 

Eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populația vaccinată, comparativ cu populația nevaccinată.

„Eficacitate 95%" nu înseamnă, cum poate ar fi ușor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greș și e inutil. De fapt, „eficacitate 95%" înseamnă că, prin comparație cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic*. Cum se ajunge la această estimare a eficacității? Prin studii clinice. Mai multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

 

Este permisă vaccinarea femeilor gravide sau care alăptează? 

Da. Este permisă imunizarea anti COVID-19 în cazul femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate. Înainte de a lua această decizie, este recomandat să consultați un medic.

Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide și la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutați cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluați o balanță risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte.

În cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea științifică medicală nu se așteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate. Mai multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

 

Care sunt persoanele cărora nu le este recomandat să se vaccineze?

Persoanele care în momentul vaccinării prezintă o infecție acută, manifestată prin febră mare și semne directe ale acelei infecții. Aceste persoane se pot vaccina numai după încetarea simptomatologiei

Persoanele care sunt alergice la unul din compenentele vaccinului sau care prezintă alergii multiple sau care în antecedente au prezentat șoc alergic.

Iată lista excipienților vaccinului Pfizer, pentru a verifica dacă ne știm alergici la una dintre aceste substanțe:

((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)

2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)

1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)

Colesterol, Clorură de potasiu, Dihidrogenofosfat de potasiu, Clorură de sodiu, Fosfat disodic dihidrat, Sucroză, Apă pentru preparate injectabile.

Iar pentru vaccinul Moderna:

lipidă SM-102, colesterol, 1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC), 1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000 (PEG2000 DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Persoanele cu boli autoimune severe în evoluție. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

Ce se întâmplă dacă am deja COVID și nu stiu (fiind asimptomatic) și îmi fac vaccinul?

Daca ai COVID și nu știi, înseamnă ca ești într-una din urmatoarele situații:

· fie ești în perioada de incubație a bolii, adică în primele 5-7 zile de la contact și încă nu au apărut simptomele

· fie ai deja o formă asimptomatică de boală

În aceste două situații, chiar dacă te vaccinezi nu pățești nimic rău, dimpotrivă, în a șapta zi de la vaccinare apar primii anticorpi, care impiedică și ei multiplicarea virusului și astfel te ajută să faci o formă mai ușoară de boală. Acest lucru l-am putut vedea și experimenta la noi în Spitalul Victor Babeș din Timișoara, unde trei colegi au fost depistați pozitiv imediat după vaccinare. Toți au facut o formă ușoară de boală și nu au avut probleme. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

Dacă am avut deja COVID, mai are rost să mă vaccinez?

Da, are rost să mă vaccinez, deoarece nu stiu câți anticorpi protectori am după boală. Nu toți anticorpii ce se formează în timpul bolii (și pe care pot să-i determin prin testele uzuale) sunt și protectori. În plus, nu toate persoanele care au făcut boala au facut și anticorpi. Există tot mai multe dovezi în acest sens, confruntându-ne cu reinfectări la persoane care au mai avut boala. Se pare că persoanele care au prezentat o formă ușoară, nu au facut o cantitate mare de anticorpi protectori. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

La câte zile după vaccinul antigripal poate fi făcut vaccinul anti-COVID?

După o lună de zile. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

După ce mă vaccinez, de când sunt protejat și pentru cât timp?

Anticorpii post-vaccinare încep să apară dupa 7-14 zile de la prima doză și realizează o protecție în cca 60% din cazuri în 3 săptămâni de la prima vaccinare. Pentru a avea o protecție completă este nevoie să treacă 1-2 săptămâni de la rapel (a doua doză de vaccin). Deci, pentru vaccinul Pfizer, la care rapelul se face la 21 de zile, protecția se obține la aproximativ o lună de la prima doză, iar pentru vaccinul Moderna, la care rapelul se face la 28 de zile, protecția completă apare la o lună si 1-2 săptămâni. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș"din Timișoara)

 

Este obligatoriu să fac ambele doze? Ce se întâmplă dacă, din diverse motive, ratez a doua doză?

Da, este important să fac ambele doze, pentru a avea o protecție bună, iar aceste doze să fie conform protocolului: la 21 de zile pentru vaccinul Pfizer și 28 zile pentru vaccinul Moderna. După părerea mea, se poate accepta o mică întârziere, dar este de preferat să se evite acest lucru. Dacă nu se poate face deloc a doua doză la momentul recomandat de producator, vaccinarea se va relua în întregime (ambele doze), din momentul în care acest lucru este posibil. Un motiv de întrerupere a vaccinarii este, de exemplu, când în perioada dintre cele 2 vaccinuri faci boala COVID-19. Avem tendința ca după prima doza de vaccin să ne relaxam, să nu ne mai protejăm, ceea ce este foarte greșit, deoarece protecția completă o obținem doar după cea de-a doua doză. Au fost cazuri și printre colegii mei care au pățit acest lucru, s-au îmbolnăvit între doze, ratând vaccinarea cu a doua doză. Urmează să cercetăm dacă anticorpii produși în urma primei doze asociați cu anticorpii produși de boală dau o protecție mai solidă decât cea obținută doar prin boală. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

Copiii se pot vaccina?

Vaccinarea nu se face la copii deocamdată (sub 16 ani -  Pfizer și sub 18 ani - Moderna), deoarece nu sunt încă finalizate studii în acest sens. (Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul "Victor Babeș"din Timișoara)

 

Mă pot vaccina dacă sunt sub tratament cu anticoagulante?

Da. Da, pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant se pot vaccina împotriva COVID-19.

Pacienților aflați sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranță. Nu se va întrerupe tratamentul anticoagulant.

Pacienții cu proteze metalice mitrale și aortice trebuie să-și dozeze INR-ul înainte de vaccinare. În cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant

Pacienților aflați sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranță, fără a omite nicio doză de anticoagulant.

Pacienților aflați sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranță. Ca măsură de precauție suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant.

Pacienții în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicației și nu trebuie să întrerupă medicația.

Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subțiri). Este recomandată menținerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant. Mai multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

 

 

Cum funcționează ARN-ul mesager?

ARN-ul mesager reprezintă un set de instrucțiuni pe care o celulă le folosește pentru a sintetiza proteine. După folosire se descompune complet și nu afectează celulele noastre. Mai multe informații și răspunsul aici - Ministerul Sănătății 

 

Pot dona sânge după vaccinarea împotriva COVID-19?

Da. Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. Mai  multe informații și sursa aici - Ministerul Sănătății 

 

 

Afirmații FALSE despre vaccinuri 

„Companiile farmaceutice ascund pericolele asociate vaccinurilor”

Nu. Vaccinurile candidate împotriva COVID-19, aflate în portofoliul mai multor companii farmaceutice, se află în diverse stadii de testare în studii clinice răspândite pe tot globul și sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare. Întregul proces este gândit pentru a nu exista nicio posibilitate ca pericolele să nu fie descoperite la timp. Nici un vaccin nu va fi administrat fără aprobarea autorităților competente în domeniu. În Uniunea Europeană vaccinarea se va realiza numai cu vaccinuri autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, în urma unui proces complex de analiză și evaluare, conform reglementărilor și legislației în vigoare. Sursa - Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 

 

„Datele despre siguranța vaccinurilor sunt adesea fabricate”

Datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele care sunt evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Sursa: Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19

 

„În România se va folosi un vaccin care nu este autorizat”

România, ca stat membru UE, nu poate permite utilizarea unui vaccin care nu a primit autorizația de punere pe piață de la  Agenția Europeană a Medicamentului sau de la ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). În plus, legislația națională (Legea 95/2006) nu permite importul produselor medicale fără deținerea unei autorizații de punere pe piață. Sursa: Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19

 

„Vaccinul omoară oameni: 33 de vârstnici au murit în Norvegia după ce au fost imunizați cu vaccinul Pfizer” 

De la debutul campaniei de vaccinare, la finele lui decembrie, în Norvegia au murit 33 de vârstnici de peste 75 de ani cărora le-a fost administrată prima doză de vaccin de la Pfizer. Aceștia erau grav bolnavi, fragili și aveau boli grave. Autoritățile din Norvegia nu au stabilit o cauzalitate directă între decese și administrarea vaccinului. Sursa - Bloomberg 

Citește și: Manipulare pentru descurajarea vaccinării anti-COVID: 6 oameni ar fi murit din cauza dozelor Pfizer

 

„Elitele globale vor să controleze oamenii după administrarea vaccinului”

Acesta este un mesaj din propaganda clasică a Kremlinului în UE și se bazează pe afirmația că o mână de elite (între care Bill Gates, Greta Thurnberg, Papa Francisc) vor să controleze oamenii ca să-și impună agenda. Alte fake news-uri celebre aruncate în spațiul public de propaganda rusă sunt: vaccinul AstraZeneca este „vaccinul NATO”, „Pfizer a falsificat datele din studiile despre vaccinuri”. Sursa: EU vs Disinfo

Despre toate conspirațiile despre vaccinuri care circulă în Europa puteți citi pe site-ul EU vs DISINFORMATION, un proiect UE care își propune să identifice și să demonteze fake news-urile care circulă în spațiul european. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te