Diabetolog de origine română: ,,Intersecția pandemiilor COVID și diabet poate avea consecințe grave”

DE Newsweek | Actualizat: 18.02.2022 - 16:27
Diabetolog de origine română: ,,Intersecția pandemiilor COVID și diabet pot avea consecințe grave” /Foto Medical Business

Un diabetolog american de origine română a ajuns în fruntea Asociației Americane de Diabet , organizație din care fac parte profesioniști inovatori din domeniul medical și științific care încearcă să îmbunătățească viața tuturor persoanelor cu diabet.

SHARE

Prof.univ.dr. Rodica Pop Bușui, medic și cercetător la Universitatea din Michigan este președintele ales al ADA și din această funcție încearcă să continue misiunea de-a lupta pentru toți oamenii afectați de diabet.

Felicitări pentru poziția de președinte ales al Asociației Americane de Diabet, Secțiunea Medicină și Știință, pe care o dețineți în prezent. Ce obiective aveți în mandatul dvs.?   

Un obiectiv extrem de important este să continuăm să asigurăm fonduri pentru cercetarea medicală în domeniul diabetului. Anul acesta sigur că este un an de mare importanță în diabet în general, pentru că sărbătorim 100 de ani de când a fost administrată prima injecție cu insulină. Descoperirea insulinei rămâne una dintre cele mai importante descoperiri medicale pentru că salvează viața atâtor oameni. Cu toate acestea, dacă nu există suficientă finanțare pentru cercetare, noi descoperiri devin din ce în ce mai greu de studiat. Deci, noi la Asociația Americană de Diabet continuăm să facem lobby pentru a crește finanțarea pentru aceste granturi și studii clinice care au dus la descoperirea tuturor noilor medicamente și tehnologii.

Care sunt ultimele recomandări pe care le face ADA cu privire la diabet și la neuropatia diabetică în contextul acestei pandemii de COVID-19, când multe lucruri s-au schimbat?

Faptul că ADA și alte asociații au fost extrem de puternice și vocale a fost un lucru esențial pentru a asigura accesul bolnavilor de diabet la medici, la prescripții, pentru că un pacient, dacă nu are prescripția de insulină sau de alte medicamente, poate să se deterioreze foarte rapid. ADA a fost în față și a făcut lobby pentru a asigura bolnavilor tratamentul cel mai optim.

Cred că am fost extrem de flexibili și rapizi când am implementat schimbări, cel puțin aici în State. Sigur că am avut infrastructura, ca să putem să oferim îngrijire medicală online și continuăm să perfecționăm aceste sisteme de date electronice medicale care ne ajută nu numai în îngrijirea efectivă a bolnavilor, dar și să putem să vedem cum o anumită schimbare de tratament se fructifică în noi complicații sau în prevenirea complicațiilor.

Vizavi de neuropatia diabetică și de piciorul diabetic care rămân în centrul interesului meu și din punct de vedere al cercetării științifice și implementării împreună cu colegii noștri din Subdivizia de Podiatrie care o avem la Universitatea Michigan, în mai puțin de două săptămâni am reușit să implementăm un sistem prin care am oferit pacienților posibilitatea de a ne trimite fotografii ale picioarelor pe care le-am încărcat în dosarele noastre medicale și am reușit să creăm un sistem de triaj pentru că și atunci când accesibilitatea în persoană a fost limitată să putem să îi vedem cu prioritate pe cei care erau la cel mai mare risc de a dezvolta complicații care pot să ducă la amputații.

Sunt foarte mândră că am reușit să facem aceste lucruri care efectiv au fost translatate în practică foarte rapid și au dus la salvarea multor complicații ale acestor bolnavi.

Ce ar fi de învățat din această pandemie de COVID-19 de către pacienții cu diabet, dar de către medicii implicați în tratarea diabetului?

Sănătatea globală este chiar acum într-o situație destul de precară, pentru că această pandemie COVID ne-a învățat o lecție: cât de vulnerabili suntem în realitate, iar pandemia diabetului este, de asemenea, extrem de mare.

Intersecția acestor pandemii, COVID-19 și diabet, poate să aibă consecințe extrem de grave și cum este adevărat în general în medicină, prevenirea unor complicații, prevenirea unor situații grave este mult mai ușor de făcut și mult mai ieftin decât a trata complicații odată ce sunt instituite și sigur că nu discutăm despre vaccinuri acum la ora asta, dar este un mesaj pe care nu pot să nu îl transmit pentru că noi ca și medici avem datoria să promovăm știința, nu anecdotele, și de asemenea avem datoria să educăm noua generație cum să se uite la datele științifice în mod obiectiv și nu să se bazeze pe zvonuri și pe teorii ale conspirației.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te