De ce DSP Iași și DSP Brăila au raportat joi 50 de decese COVID din octombrie

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 19.11.2021 - 17:34
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

50 din cele 76 de decese de COVID anterioare, raportate joi, 18 noiembrie, de Grupul de Comunicare Strategică, au fost introduse în sistem de DSP Iași și DSP Brăila. Iașiul a spus, pentru Newsweek, că este vorba despre decese la domiciliu, iar Brăila a dat vina pe spitale.

SHARE

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 332 de decese COVID, dintre care 76 survenite anterior ultimelor 24 de ore.

Dintre acestea, 27 de decese au fost raportate de DSP Iași, iar 23 au fost raportate de DSP Brăila, după cum a precizat GCS, la solicitarea Newsweek România. 

Citește și: Peste 157,4 milioane de euro a decontat CASMB spitalelor care tratează cazuri COVID în nouă luni | Newsweek Romania

DSP Iași: Sunt oameni care au decedat la domiciliu sau în alte județe. Datele, centralizate de Direcția Județeană de Statistică 

DSP Iași spune, într-un răspuns pentru Newsweek România, că decesele au fost raportate cu întârziere pentru că este vorba de oameni care au murit acasă și a durat până când a fost confirmat decesul de COVID sau este vorba de persoane din Iași care au murit în alte județe.

„Urmare adresei dvs., vă aducem la cunoștință că se referă la persoane confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 care au decedat la domiciliu sau în alte județe. Datele referitoare la aceste decse au fost centralizate de Direcția Județeană de Statistică Iași și direcționate la Institutul Național de Sănătate Publică prin DSP Iași”, arată Direcția de Sănătate Publică Iași, în răspunsul pentru Newsweek România.

Citește și: Putem face vaccinul anti-COVID când suntem infectaţi? Dar răciţi? Ce riscăm? Cazul Sorin Iftimi | Newsweek Romania

DSP Brăila: Nerespectarea termenului de 24 de ore de către spitale „a generat și va mai genera întârzieri în Corona Forms”

DSP Brăila pune raportarea celor 23 de decese survenite în octombrie și raportate joi pe seama spitalelor care nu raportează la timp decesele în sistemul informatizat.

„Raportările deceselor COVID-19 către DSP Brăila sunt obligația unităților sanitare cu paturi sau a CMI-urilor unde a survenit decesul, în baza Ordinului 1114/2021 (completarea Ordinului 1829/2020) și a metodologiei COVID-19 actualizată pe site-ul CNSCBT: „Unitățile sanitare au obligația raportării deceselor COVID-19 în baza definiției de caz către direcția de sănătate publică de domicișiu sau către diecția de sănătate publică unde a avut loc infectarea, dacă aceasta diferă de cea de domiciliu, în termen de maximum 24 de ore de la eliberarea certificatului constatator al decesului, document ce va fi transmis prin fax sau e-mail.

Drept urmare, nerespectarea de către unitățile sanitare a termenlor prevăzute în legislația menționată a generat și va mai genera întârzieri în raportarea deceselor COVID-19 în aplicația electronica Corona Forms, cu precizarea că la nivelul DSP Brăila se verifică periodic situația deceselor și se comunică unităților sanitare respectarea obligației legale”, spune DSP Brăila, în răspunsul transmis la solicitarea Newsweek România.

Citește și: Explicații privind cele 76 de decese COVID survenite acum o lună și raportate abia azi | Newsweek Romania

De la izbucnirea valului patru al pandemiei de COVID, în septembrie, au murit peste 19.000 de persoane, aproape jumătate din numărul total de decese de COVID raportate în România. Spitalele au fost supraaglomerate în această perioadă. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te