Ce trebuie să facă tații cât mamele alăptează. Este important să știe să poziționeze copilul la sân

DE Bianca Iosef | Actualizat: 15.10.2022 - 15:47
Alăptare la sân- Foto: PEXELS PHOTOS

Un medic specialist în alăptare a oferit câteva sfaturi pentru proaspeții tătici care vor să-și ajute partenerele în procesul de hrănire a bebelușului la sân.

SHARE

Inițierea alăptării și alăptarea prelungită sunt mai bune atunci când tații sunt implicați și știu de beneficiile alăptării, susține dr. Abou Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în conexiunea tată-copil. Brandul Philips Avent a publicat un studiu realizat pe 3.500 de femei (inclusiv din România) despre importanța implicării partenerului în procesul de alăptare.

Rezultatele cercetării realizate de Philips Avent arată că majoritatea mamelor care au răspuns la chestionar și-ar dori ca partenerii lor să fie implicați în fiecare aspect al îngrijirii copilului nou născut. 65% dintre mame și-ar dori ca partenerii lor să ajute la pregătirea mesei, iar 63% își doresc sprijin pentru hrănirea bebelușul pe timp de noapte. Din fericire, majoritatea tăticilor (81%) își doresc să ajute, însă există anumite situații unde ar putea să ofere mai mult sprijin.

Citește și: Achizițiile de vaccinuri anti-COVID făcute de Comisia Europeană, anchetate de Parchetul European

În timp ce majoritatea partenerilor (82%) se implică să calmeze și să verifice copilul, mai puțin de jumătate (46%) curăță pompele de sân pentru următoarea alăptare și doar 41% își petrec timpul citind informații despre cum să hrănească bebelușul.

Citește și: UE a refuzat să suspende pentru doi ani datoria Ucrainei. Washingtonul se declară „dezamăgit”

„Rolul tatălui s-a schimbat în ultimii anii. Bărbații sunt acum mult mai dispuși să se implice în procesul de creștere al bebelușului. Nu numai că a crescut procentul prezenței acestora la naștere, dar preiau și numeroase responsabilități de îngrijire și creștere a bebelușului. În această categorie se regăsește și implicarea în procesul de alăptare, un aspect foarte important în generarea unei legăturii între tată și copil, cu beneficii pe care cel mic le va resimți pe tot parcursul vieții”, menționează prof. Abou-Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în domeniul conexiunii tată-copil.

Cum pot încuraja tații alăptarea

„Tații influențează cât timp va alăpta mama – dacă ei spun că alăptarea este foarte bună, cresc șansele mamei de a alăpta pentru o perioadă mai lungă de timp”, mai spune profesorul specializat în legătura tată-copil. Prof. Abou-Dakn are și câteva sfaturi legate de ce pot face tații mai concret pentru a îmbunătăți legătura cu bebelușul.

- După cezariană, spre exemplu, dacă mamele nu pot fi disponibile, trebuie puși tații să ajute – pot face „skin to skin” cu bebelușul, ajutând copilul să-și controleze temperatura corpului, să fie în contact cu părinții lui. Cu siguranță, vor fi mai puține probleme pe termen lung dacă se face asta în spital. Tații implicați de la început se vor descurca bine și mai târziu, vor ști să reacționeze când copilul plânge, să aibă grijă de el, să se joace cu el. Dacă le deschizi ochii din primele săptămâni, îi vei ajuta pe termen lung.

- Ar trebui ca tații să fie informați din timpul sarcinii cum pot fi implicați. Pot folosi aplicații (sunt foarte interesați de asta), spitalele ar trebui să fie deschise pentru tați – să existe family room astfel încât copiii să nu fie deloc separați de părinții lor.

- Să ajute mama când alaptează – să îi aducă de mâncat, de băut, să o ajute să se simtă bine.

- Să știe cum să poziționeze copilul la sân pentru a putea să ajute mama când are nevoie. Într-o oarecare măsură, tatăl unui bebeluș ar trebui să devină expert în alăptare.

- Să facă curat în casă.

- Să țină copilul dupa alăptare.

- Este foarte important pentru relația pe termen lung ca tatăl să fie interesat de copilul lui, să sa lege de copilul lui, să își dorească să fie implicat, mai spune dr. Abou-Dakn, care are peste 30 de ani de experiența în îngrijirea de maternitate și ante-natală. Ca primul președinte al inițiativei WHO / UNICEF „Baby Friendly Hospital” și membru al Asistenței Naționale Comisia Germania, el este, de asemenea, specialist în alăptare. Este autor de cărți și numeroase publicații pentru cercetare în probleme de alăptare și lactație, potrivit Totul despre mame.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te