COVID Sunt patru mutații majore ale coronavirusului. Ce impact au acestea asupra pandemiei

DE Adina Mutăr | 12.01.2021 - 21:42
sursă yahoo

De când noul coronavirus a izbucnit pentru prima dată pe scena globală, a suferit mai multe mutații față de versiunea inițială. Aceste mutații au fost documentate de oameni de știință din întreaga lume, dar doar câteva sunt monitorizate îndeaproape.

SHARE

Aceste tulpini ale coronavirusului sunt în mare parte identificate cu țara în care au fost raportate prima oară și, prin urmare, se vorbește de tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud, Nigeria și cea mai recentă tulpină, din Japonia.

După analize, oamenii de știință au ajuns la concluzia că aceste tulpini diferă în ceea ce privește rata de transmisibilitate, precum și puterea de a provoca boala.

Deși nu se știe deocamdată dacă tulpinile sunt mai letale decât varianta inițială, s-a constatat că acestea sunt mai contagioase, ceea ce a provocat o creștere a numărului de infecții în toate țările.

Drept urmare, unitățile de sănătate au fost supraîncărcate și Covid-19 a înregistrat mai multe decese decât oricând, așa cum s-a văzut recent în Marea Britanie.

Experții în sănătate urmăresc cu atenție aceste tulpini mutante ale coronavirusului și potențialul acestora de a agrava pandemia.


Tulpina din Marea Britanie


Tulpina din Marea Britanie a fost raportată pentru prima dată de către autoritățile britanice Organizației Mondiale a Sănătății la 14 decembrie.

Primul caz al variantei a fost înregistrat cândva în septembrie. Până în noiembrie, aproximativ un sfert din pacienții din Londra erau infectați cu noua variantă, relatează BBC.

Această proporție s-a extins, aproape două treimi din cazuri fiind cu noua variantă până la jumătatea lunii decembrie.

Până acum, tulpina virusului din Marea Britanie a fost raportată în alte treizeci și una de țări, inclusiv China, India și Statele Unite.

Una dintre modificările importante ale virusului mutant este cea a proteinei spike, întărindu-i capacitatea de a infecta celulele gazdă.

Tulpina de virus a fost legată de o mai mare transmisibilitate și, prin urmare, a crescut numărul infecțiilor.

 

Tulpina din Africa de Sud

 

Autoritățile naționale din Africa de Sud au anunțat OMS despre detectarea unei noi variante a SARS-CoV-2 la 18 decembrie. Varianta s-a dovedit a se răspândi rapid în trei provincii din Africa de Sud la acea vreme.

În urma detectării, autoritățile sanitare din Africa de Sud au început secvențierea de rutină a noii variante de coronavirus.

S-a constatat că această nouă variantă SARS-CoV-2 a înlocuit în mare măsură alte variante SARS-CoV-2 care circulă în provinciile Eastern Cape, Western Cape și KwaZulu-Natal.

Mutația a fost responsabilă de o creștere a cazurilor de Covid-19 în Africa de Sud, care înregistrează acum un număr mare de cazuri zilnice.

Mutația a reușit să se răspândească și în alte țări prin călătorii. Africa de Sud se confruntă cu interdicții de călătorie în mai multe țări.

Începând cu 11 ianuarie, varianta coronavirusului din Africa de Sud a fost raportată în alte 16 țări.


Varianta din Nigeria

 

În afară de tulpinile de coronavirus găsite în Marea Britanie și Africa de Sud, autoritățile africane au anunțat detectarea unei noi tulpini Covid-19 în Nigeria la 24 decembrie. Autoritățile au solicitat la momentul respectiv mai multe investigații asupra variantei.

„Este o linie separată de cea din Marea Britanie și cea din Africa de Sud", a declarat John Nkengasong, directorul Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), la o conferință de presă online la Addis Abeba.

„Cea pe care o vedem în Nigeria - și care se bazează încă pe date foarte limitate - are mutația 501”, a adăugat Nkengasong.

Tulpina nu este considerată deocamdată a fi mai infecțioasă sau mai letală decât celelalte variante.

Nkengasong a confirmat, de asemenea, că Nigeria CDC și Centrul African de Excelență pentru Genomica Bolilor Infecțioase din Nigeria vor studia mai multe eșantioane ale tulpinii în viitor.

Deocamdată, nicio altă țară nu a raportat tulpina variantei din Nigeria.

 

Tulpina din Japonia

 

Cea mai recentă linie de tulpini de coronavirus, noua tulpină a fost detectată de NIID din Japonia la 6 ianuarie. Noua tulpină mutantă a fost găsită la patru pasageri care au sosit în țară din Amazon, Brazilia, la 2 ianuarie. Toți călătorii sunt acum în carantină pe aeroportul din Tokyo.

Conform NIID, noua tulpină are 12 mutații a proteinei spike. Cu toate acestea, este încă de văzut dacă tulpina nou descoperită este mai infecțioasă decât restul.

Japonia efectuează acum mai multe studii asupra noii tulpini de coronavirus pentru a monitoriza efectul vaccinurilor împotriva tulpinii.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te