COVID-19 e greu de ucis. Va fi nevoie să ne vaccinăm în fiecare an, ca la gripă

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 08.02.2021 - 16:38
Foto Pexels.com

Ministrul responsabil pentru campania de vaccinare anti COVID-19 în Marea Britanie a declarat că este foarte probabil să fie necesare injecții anuale pentru a controla virusul SARS-CoV-2.

SHARE

Nadhim Zahawi a declarat la BBC că autoritățile britanice mai iau în calcul administrarea unei a treia doze pentru cei deja vaccinați, în toamnă. 

„Cred că foarte probabil să mai fie nevoie de o nouă doză în toamnă și apoi un [vaccin] anual, așa cum procedăm cu vaccinările împotriva gripei, unde te uiți la ce variantă de virus se răspândește în întreaga lume, produci rapid o variantă de vaccin și apoi vaccinezi și protejezi națiunea cu acea injecție”, a declarat Nadhim Zahawi.

Marea Britanie este pe locul doi în lume, după Israel, ca procent din populație vaccinat, cu 12 milioane de persoane protejate prin această metodă de COVID-19, potrivit World Our in Data. Statele Unite se află pe locul trei.

Zahawi a estimat că guvernul Regatului Unit își va îndeplini obiectivul de a ajunge la 15 milioane de persoane vaccinate până la 15 februarie, potrivit Newsweek.

Țările care și-au făcut suficiente provizii de vaccin anti-COVID-19 se luptă să-l distribuie cât mai repede, în condițiile în care apar noi variante ale SARS-CoV-2. Printre cele mai îngrijorătoare se numără variantele identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia, care par a fi mai transmisibile decât originalul.

Varianta identificată în Regatul Unit - cunoscută sub numele de B.1.1.7. - a fost acum detectată în mai multe națiuni din întreaga lume și se răspândește rapid în Statele Unite, potrivit unui studiu postat duminică de medRxiv.

Autorii studiului, care nu a fost încă evaluat de alți specialiști, au analizat datele din aproximativ 500.000 de probe COVID-19 pozitive și au secvențiat sute de genomi pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care se răspândește varianta în Statele Unite.

Citește și: 24 de cazuri noi de COVID cu tulpina din Marea Britanie în România, cele mai multe în București

Au descoperit că în timp ce B.1.1.7. este în prezent la o „frecvență relativ scăzută” în Statele Unite, proporția cazurilor cu care este legată varianta se dublează în fiecare săptămână și jumătate, estimând că are o rată de transmisie crescută de 35-45%.

Aceste descoperiri sunt în concordanță cu cele din alte țări și având în vedere traiectoria actuală a răspândirii variantei B.1.1.7. este „aproape sigur că va deveni linia dominantă SARS-CoV-2 până în martie 2021 în multe state americane”, au scris autorii.

Săptămâna trecută, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a declarat că va utiliza procesele de reglementare actuale pentru actualizarea vaccinurilor anuale împotriva gripei pentru a facilita lansarea de vaccinuri COVID-19 anuale, care au fost modificate pentru a se adapta la noile tulpini, în cazul în care acest lucru ar fi necesar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te