Bolnavii de cancer care fac radioterapie pot să se vaccineze anti COVID-19, căci studiile de până acum nu au arătat reacții adverse în cazul acestora.
„Pacienții care fac chimioterapie trebuie să se consulte cu medicul curant, pentru că depinde foarte mult de boala pe care o au, de tipul de chimioterapie, de momentul în care sunt în chimioterapie . Vaccinarea se poate face numai cu recomandarea medicului curant, este foarte important acest lucru”, a explicat Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.
Sfatul specialistului trebuie urmat și de pacienții care fac tratament hormonal, dar înprincipiu vaccinul poate fi administrat.
„Pentru cei care fac imunoterapie, trebuie de asemenea să se consulte cu medicul curant. Discutăm de pacienți cu imunosupresie și momentul alegerii vaccinării este important. Nu discutăm de contra indicații decât la pacienții care sunt în fază terminală”, a arătat Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, în cadrul unei dezbateri organizate de Colegiul Medicilor și TVR.
Contra indicația importantă pentru alergici
Studiile inițiale, dar și datele rezultate din administratea vaccinurilor la peste 57 de milioane de oameni, nu au arătat reacții alergice importante la oameni.
„Alergiile legate de acest vaccin sunt extrem de reduse. O statistică din SUA arată că din 1 milion de indivizi, 999.999 au făcut vaccinarea fără probleme.
Desigur, există un risc de reacții adverse la vaccinul Sars-COV-2, dar nu depășește riscul față de orice altă reacție alergică la un medicament.
Și aspirina are reacții adverse, inclusiv alergice”, a precizart și Diana Deleanu, medic alergolog, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj.
Datele din SUA, unde s-au vaccinat circa 18 milioane de oameni, arată că doar 0,65% pentru vaccinul de la Pfizer și 1,5% pentru cel de la Moderna.
„Există, totuși, o contra indicație pentru vaccinurile anti COVID-19, la persoane care în trecut au făcut șoc anafilactic sever la medicamente, mai ales la cele administrate injectabil.
În mod corect, un pacient care are o alergie trebuie să discute cu un medic alergolog”, a menționat Diana Deleanu, medic alergolog, UMF Cluj.
Dacă, de exemplu, ești alergic la polietilen glicol, care intră în componența vaccinurilor, atunci e indicat să nu te vaccinezi spun specialiștii.