Cea mai mare fabrică de medicamente din Europa de Est. Investiții românești peste Prut

DE Newsweek România | Actualizat: 25.07.2018 - 16:10

Împreună cu suportul financiar nerambursabil acordat de Guvern în sectoare cheie din ţara vecină, cum sunt educaţia, cultura, sănătatea etc., România susţine şi promovează interesele oamenilor de afaceri români în Republica Moldova.

SHARE

România este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai parcursului european al Republicii Moldova. Împreună cu suportul financiar nerambursabil acordat de Guvern în sectoare cheie din ţara vecină, cum sunt educaţia, cultura, sănătatea etc., România susţine şi promovează interesele oamenilor de afaceri români în Republica Moldova. 

Un pas important în acest sens a fost crearea „Asociaţiei Investitorilor din România” (AIR) în Republica Moldova, o structură ce reuneşte 18 companii. 

Una dintre membrele AIR, compania Balkan Pharmaceuticals, este cel mai mare producător de medicamente din regiunea de Est a Europei, atât ca spații și potențial de producere, cât și ca portofoliu.

Este şi cea mai mare investiție de capital privat românesc în Republica Moldova din ultimii ani. 

Fundamentul intelectual și financiar, pus în 2006 de familia Haucă, a făcut ca cifra investițiilor să crească treptat la 30 milioane de euro, ca urmare a unei activități bine administrate de profesioniști pasionați. Balkan Pharmaceuticals deţine, la moment, o cotă parte de circa 25% din medicamentele produse local, comercializate pe piața Republicii Moldova. Cifra de afaceri pentru primele 6 luni ale anului 2018 a constituit circa 3,7 milioane euro.

„Suntem pe piaţa farmaceutică a Republicii Moldova de 12 ani, timp în care am crescut permanent portofoliul de medicamente înregistrate, cota de piaţă, dar şi investiţiile în infrastructură. Drept urmare, acum 2 ani am reuşit deschiderea, în preajma oraşului Chișinău, a uneia dintre cele mai mari şi bine dotate fabrici de medicamente din Europa de Est. Pe lângă investiţii în dezvoltare, am creat şi susţinem financiar programe de CSR, prin care susţinem ştiinţa farmaceutică, medicina, cultura, modul sănătos de viaţă, precum şi activităţile sportive. Credem că susţinerea comunităţii locale este o responsabilitate primordială pentru orice investitor, indiferent de ţara de origine”, a declarat Alin Daniel Haucă - fondatorul Balkan Pharmaceuticals.

Investitorul român în piaţa farmaceutică este susţinut constant şi de Ambasada României. Prezent la evenimentul de inaugurare a complexului de producere a medicamentelor, cu o suprafaţă de lucru de peste 10 mii de metri pătraţi, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă a menţionat: „Nu investim doar în locuri de muncă, nu investim doar în posibilitatea ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de medicamente de mai bună calitate, ci investim în oamenii din Republica Moldova, care prin această investiţie au o şansă deosebită să rămână, să lucreze şi să contribuie cu toţii la bunăstarea ţării”.

În prezent, compania produce şi comercializează circa 220 de medicamente, în diferite doze, forme şi variaţii de ambalaj. Până la sfârşitul acestui an producătorul planifică înregistrarea şi producerea a 10 denumiri noi de medicamente.

„Stabilirea unor parteneriate noi cu companiile din România este unul dintre scopurile principale pentru viitorul apropiat. Avem intenţia de a intra pe piaţa din România, în special pentru că avem în portofoliul nostru medicamente care în România lipsesc sau se găsesc foarte greu și la prețuri exagerate. Ne dorim parteneriate bazate pe principii de egalitate și reciprocitate, care să ne permită să oferim medicamente de calitate la prețuri accesibile – ceea ce ne reușește bine în Republica Moldova, de aproape 12 ani”, a spus Alin Daniel Haucă, fondatorul Balkan Pharmaceuticals.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te