Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini au asigurări medicale private

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.10.2023 - 19:42
Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini români au asigurări medicale private Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini români au asigurări medicale private Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini români au asigurări medicale private deși ar fi utile în decontarea anumitor servicii.

SHARE

Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini români au asigurări medicale private deși ar fi utile în decontarea anumitor servicii.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că asigurările private de sănătate ar trebui încurajate în România, deoarece pot reprezenta fonduri suplimentare în sistemul medical. 

El a precizat că destul de puține persoane beneficiază de deducerea de la taxarea prevăzută legal, în limita a 400 de euro pe an.

„Bugetul este un lucru limitat și trebuie totdeauna să ții cont. Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem și bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate.

Există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat, de 400 de euro, care poate fi dedusă, dacă cineva își încheie o asigurare suplimentară de sănătate. Foarte puțini oameni accesează acest sistem și cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi în sistem”, a declarat Alexandru Rafila, scrie RTV.

Potrivit legislației în vigoare, asigurarea privată de sănătate este deductibilă în limita a 400 de euro/an la calculul impozitului pe venitul din salarii și al contribuțiilor sociale obligatorii pentru persoana asigurată.

Câți bani vor putea deconta românii în sistemul privat. Puțini români au asigurări medicale private

În aceste condiții, asigurarea privată de sănătate reprezintă un beneficiu pe care angajatorii îl acordă tot mai frecvent angajaților în scopul fidelizării acestora.

Dar, în cazul în care suma alocată asigurării private depășește plafonul menționat, diferența este considerată avantaj de natură salarială și se include în baza de calcul pentru impozitul pe venitul din salarii și pentru contribuțiile sociale obligatorii.

Atenție, în ceea ce privește asigurările voluntare de sănătate suportate de angajator pentru membrii familiei angajatului, acestea sunt încadrate în categoria avantajelor în bani sau în natură, asupra cărora se aplică regulile de impunere proprii veniturilor din salarii, fiind considerate venituri asimilate acestora.

Legislația prevede că o sumă de 400 de euro poate fi plătită de angajator pentru angajat, iar această sumă va fi deductibilă la angajator și în același timp neimpozabilă la angajat.

Citește și: Cât câștigă un barman, un bucătar, un medic sau un IT-ist în Spania și în România. Pot fi surprize

 La rândul său, salariatul are și el posibilitatea să contribuie pe cont propriu la o asigurare de sănătate, însă limita de venit neimpozabil este de 400 euro pe an în total.

Deci, teoretic, dacă angajatorul contribuie la asigurarea angajatului cu această sumă, angajatul nu mai poate beneficia de deduceri pentru suplimentarea primei. Așadar, facilitatea este funcțională doar pe jumătate.

Extinderea facilităților, o necesitate

Cu toate aceste facilități, gradul de acoperire prin asigurări medicale private rămâne extrem de redus în România, numărul polițelor încheiate fiind de doar câteva sute de mii.

Citește și: Mai multe categorii de bolnavi pot obține scutiri la taxe, impozite și la contribuția de sănătate

În aceste condiții, dar luând în calcul și situația precară a sistemului de sănătate de stat, este mai mult decât evident că este necesară extinderea facilităților acordate pentru această formă de protecție.

Mai mult, facilitățile ar trebui acordate și pentru asigurările de viață, având în vedere că nici la acest capitol România nu stă prea bine.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te