Perioada în care tații au liber să stea cu nou-născuții. Cursurile care cresc zilele de concediu

DE Bianca Iosef | Actualizat: 19.08.2022 - 15:33
Drepturile taților- Foto: PEXELS PHOTOS/Vidal Balielo Jr.

Chiar dacă de cele mai multe ori auzim că mamele intră în concediu de creștere a copilului și tații au acest drept, dar și multe altele. Proaspeții tătici se pot bucura de aceleași beneficii ca mamele sau pot rămâne, pentru o perioadă, ambii părinți acasă cu nou-născutul.

SHARE

Drepturile salariaților care decurg din nașterea sau adopția unui copil sunt de cele mai multe ori prezentate din perspectiva mamelor, indiferent că este vorba despre concediul de maternitate sau de concediul de creștere copil. Totuși, și tații vor să-și exercite drepturile cu ocazia nașterii sau adopției unui copil. Iată o listă cu drepturile pe care le au tații.

Concediul paternal

Care este perioada în care tații au liber să stea cu nou-născuții. Cursurile care cresc zilele de concediu. Legea oferă dreptul la concediu paternal pentru a putea participa efectiv la îngrijirea nou-născutului, cu condiția de a fi asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Tatăl poate cere angajatorului, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului său, acordarea concediului paternal. La această cerere, trebuie atașat și certificatul de naștere al copilului prin care demonstrați că sunteți tatăl.

Citește și: Zeci de animale dornice să fie adoptate vor fi prezente la târgul ASPA din sâmbăta aceasta

Durata acestui concediu este de cinci zile lucrătoare. Acestora li se mai pot adăuga alte 10 zile lucrătoare, dacă ați obținut atestatul de absolvire al unui curs de puericultură. Practic, în această situație, veți beneficia de un concediu paternal total de 15 zile lucrătoare.

Pe parcursul concediului paternal aveți dreptul la o indemnizație pentru concediu paternal, care este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Citește și: Olguța: Paris Hilton nu ia 1.000.000 € la evenimentul primăriei. 3.000.000 € primesc toți artiștii

Concediul de creștere a copilului

Acest concediu se poate acorda pentru oricare dintre părinți, în aceleași condiții, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă părintele a obținut venituri impozabile în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Dacă tatăl salariat alege să beneficieze de concediul de creștere a copilului, pentru această perioadă, el va avea dreptul la o indemnizație lunară.

Dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile de acordare a concediului pentru creștere copilului, potrivit legii, cel puţin o lună din perioada totală a concediului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie că este ea mama sau tatăl salariat.

Astfel, tatăl salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioadă de cel puțin o lună, dacă mama optează pentru concediul de creștere copil.

Concediul de creștere a copilului pentru detașați

Și persoanele angajate de către un angajator străin, care se află în detașare pe teritoriul României și care, pe parcursul detașării, sunt subiect de contribuții sociale obligatorii în România, pot beneficia de concediul de creștere a copilului.

Potrivit legislației în vigoare referitoare la concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, atâta timp cât solicitantul, cetățean străin, are, conform legii, domiciliul sau reședința pe teritoriul României și locuieşte în România împreună cu copilul pentru care solicită drepturile, ocupându-se de creşterea şi îngrijirea acestuia, poate beneficia de drepturile oferite legislației.

Concediul de acomodare

Se acordă în cazul în care adoptați sau doriți să adoptați un copil. De acest tip de concediu puteți beneficia doar dacă realizați venituri supuse impozitului pe venit.

Protecție împotriva concedierii

Este bine de știut că legislația oferă protecție împotriva concedierii și tatălui salariat aflat în concediu de creștere a copilului sau în plata stimulentului de inserție, potrivit Startup Cafe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te