Boala cronică de rinichi, indicator pentru sărăcie și lipsa serviciilor medicale

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 04.12.2021 - 11:35
Boala cronică de rinichi, indicator pentru sărăcie și lipsa serviciilor medicale

Peste 840 de milioane de oameni din lumea întreagă suferă de Boala cronică de rinichi (BCR). La nivel european 47 de milioane de oameni se confruntă cu această boală.

SHARE

În ceea ce privește România, potrivit medicilor nefrologi procentul ajunge la 10-13% din populație. Aproximativ 90% dintre cei care suferă de această boală nu știu că au acest diagnostic.

„Este cunoscut faptul că BCR – atât în România cât și în Germania, Anglia sau SUA – reprezintă un marker clar pentru sărăcie și pentru lipsa serviciilor medicale corespunzătoare. Și lucrul acesta se vede pentru că, din păcate, zona de Nord-Est a țării este vitregită de servicii de sănătate comparativ cu restul țării și nivelul social este mai redus în această zonă”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, medic primar nefrolog, fost președinte al Societății Române de Nefrologie.

În opinia nefrologului ieșean, BCR este cea mai importantă problemă de afectare cronică în momentul de față în lume și probabil și în România.

Citește și: Actorul George Clooney a refuzat să joace într-o reclamă și să câștige 35 milioane de euro într-o zi

„Vorbim de un predictor de mortalitate extraordinar, vorbim însă de analize extrem de simple care pot fi făcute pentru depistarea bolii și vorbim despre o afecțiune care pune ștampila pe prezenta altor comorbidități – cardiovasculare, metabolice – care trebuie rezolvate într-o echipă multiplă, complexă, ce conține medic de familie, nefrolog, cardiolog”, a subliniat prof. dr. Adrian Covic.

Investigațiile uzuale (RACU – raportul albumină/ creatinină urinară și RFGe – rata estimată de filtrare glomerulară) efectuate pacienților la risc de a dezvolta boală cronică de rinichi ar putea diagnostica timpuriu boala și ar putea preveni evoluția BCR către stadiile mai grave.

Citește și: Resuscitarea legendelor, strategia companiilor auto pentru a te convinge să cumperi o electrică

Fostul președinte al Societății Române de Nefrologie a declarat în luna mai a acestui an într-un interviu video pentru 360medical.ro că Binomul hipertensiune arterială-boală cronică de rinichi este o combinație nefastă, reprezintă vârful de lance al bolilor cronice și că este necesară efectuarea investigațiilor uzuale privind funcția renală.

„Cred că cel mai important este să testăm funcția renală; acest lucru se face acum absolut oriunde. Să nu neglijam rata filtrarii glomerulare și să ne uităm de asemenea la banalul sumar de urină pentru a depista orice anomalie și cred că important este să spunem orice anomalie.

Nu trebuie să neglijăm nici cele mai mărunte deficiențe, defecte ale sumarului de urină. Sumarul de urină trebuie să fie perfect. Găsim hematurie microscopică, găsim albuminurie de orice rang – atunci ar trebui să adresăm acel pacient nefrologului”, a afirmat prof.dr. Covic. (Mai multe detalii pe 360Medical)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te